Ruski sud osudio Navaljnog i za klevetu veterana Drugog svetskog rata

0

(Beta-AP) – Sud u Moskvi je danas naložio ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom da plati kaznu zbog klevete jednog veterana Drugog svetskog rata.

Navaljni, najpoznatiji protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina, zbog klevete veterana treba da plati 850.000 rubalja, odnosno oko 9.500 evra.

Osudjen je jer je 94-godišnjeg veterana i druge osobe koje su se prošle godine pojavile u provladinom video klipu nazvao “korumpiranim marionetama”, “ljudima bez savesti” i “izdajnicima”.

Navaljni je odbacio optužbe za klevetu i opisao ih kao deo nastojanja vlasti da ga ponize.

Moskovski sud je ranije danas odbio žalbu Navaljnog na presudu kojom je osudjen na kaznu od dve godine i osam meseci zatvora, iako je Evropski sud za ljudska prava naložio Rusiji da oslobodi najpoznatijeg protivnika Kremlja.

Iako je odbio žalbu, sud u Moskvi je Navaljnom ipak minimalno smanjio kaznu za mesec i po dana, koliko je proveo u kućnom pritvoru 2015. godine.

Navaljni je danas na tom ročištu pozvao Ruse da se odupru Kremlju.

Ruski sud je 2. februara osudio Navaljnog po optužbi da je prekršio uslovnu kaznu dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje optužuje Kremlj.

Moskovski sud je tada doneo presudu na osnovu zahteva ruskih vlasti da uslovna kazna Navaljnom iz decembra 2014. godine bude preinačena u zatvorsku, jer se nije na vreme javio nadležnom organu.