Ruski lekari: Nismo našli supstancu koja ukazuje da je Navaljni otrovan

0
Profimedia

Ruski lekari koji su lečili opozicionara Alekseja Navaljnog dok je bio u bolnici u Sibiru rekli su danas da sprovedenim testovima nisu našli supstancu koja ukazuje na trovanje u njegovom organizmu.

Nemačka bolnica Šarite prethodno je saopštila da je tim lekara koji su ispitivali Navaljnog od kada je primljen u subotu pronašao prisustvo “inhibitora holinesteraze” u njegovom sistemu.

Radi se o širokom spektru supstanci koje se nalaze u nekoliko lekova, ali takođe u pesticidima i nervnim agensima. Nemački lekari su dodali da za sada nisu utvrdili konkretnu supstancu kojom je otrovan.

Šef toksikologije u bolnici u Omsku Aleksandar Sabajev rekao je da je po prijemu u bolnicu Navaljnom urađen veliki broj testova na niz droga, sintentičkih supstanci, psihodeličnih ili medicinskih, uključujući i inhibitore holinesteraze i da su rezultati bili negativni.

Navaljni je primljen u tu bolnicu u Omsku kada mu je pozlilo. Njemu je bilo loše u avionu i avion je hitno sleteo u Omsk i opozicionar je prebačen u bolnicu gde je bio na reanimaciji, u komi i na veštačkom disanju. On je posle prebačen na lečenje u Nemačku.

Bolnica u Sibiru navela je da je spremna nemačkim lekarima da pošalje sve rezultate laboratorijskih testova i bioloških uzoraka na kojima su rađeni, naveo je lokalni ogranak ministarstva zdravlja.

Glavni anesteziolog bolnice u Omsku Boris Teplih je rekao ruskim agencijama da je Navaljnom dat atropin u prvim minutima po dolasku u bolnicu u Rusiji. To je isti lek kojim se on sada leči u bolnici Šarite.

Nemačka je zaključila danas na osnovu ovih bolničkih nalaza da je Aleksej Navaljni otrovan i pozvala je Rusiju da izvede odgovorne pred sud.