Ruska novinarka preminula od posledica samospaljivanja, prethodno okrivila državu…

1
Beta - AP Photo

(Beta) – Glavna urednica nezavisnog ruskog informacionog portala Irina Slavina preminula je nakon što se zapalila posle policijske racije njenog stana u potrazi za dokazima koji je povezuju sa opozicionom grupom, javio je njen portal.  

Portal Koza.Pres sa sedištem u industrijskom gradu Nižnji Novgorod, javio je da se njihova glavna urednica Irina Slavina zapalila ispred glavne stanice policije.

Novinarka je napisala na Fejsbuku nekoliko sati pre smrti “Za moju smrt krivite Rusku Federaciju”.

Policijski istražitelji potvrdili su da je umrla, navodeći u saopštenju da je njeno telo nađeno sa znacima opekotina. Naveli su da nije bilo osnove da se ustanovi veza između njene smrti i racija policije pošto je ona bila samo svedok u jednoj istrazi.

Video objavljen na društvenim mrežama pokazuje kako se zapaljuje na jednoj klupi.

Njen vebsajt objavljivao je članke o opoziciji vlasti Vladimira Putina, što je izuzetak u novinarstvu u regionu koji je pod pritiskom vlasti,  rekli su danas njeni prijatelji i simpatizeri.

Njen portal je naveo da je umrla od posledica “povreda”, navodeći da je njen suprug potvrdio tu informaciju. Portal je ubrzo zatim bio nedostupan.

Irina Slavina juče je pisala na društvenim mrežama da su policija i savezne snage upale u njen stan u rano jutro. Oni su tražili dokaze o vezama sa Otvorenom Rusijom, opozicionim pokretom koji je osnovao bivši oligarh Mihail Hodorkovski, koji je postao protivnik Vladimira Putina.

Ona je napisala da je policija zaplenila njene beleške, računare, memorijske kartice i telefone, kao i računare njenog supruga i ćerke.

Opozicioni vođa Aleksej Navalljni koji se oporavlja u Berlinu rekao je da je smrti Irine Slavine “užasna” stvar.

“Krivična afera montirana protiv Slavine pod političkom optužnicom. Njen dom je juče pretresen, vrata su isečena, računari zaplenjeni. Oni su je apsolutno naveli na samoubistvo”, ocenio je Navaljni.

1 KOMENTAR

  1. Очигледно је давно пре требала на лечење, можда не би ако трагично завршила свој живот.

Comments are closed.