Ruska društvena aktivistkinja i blogerka Veronika Beločerkovski kaže da jedna je od prve tri osobe koje su se suočile sa krivičnim slučajem prema novom i strogom ruskom zakonu o „lažnim vestima“, prenosi Gardijan.

„Saznati da sam ja prva koja je optužena bilo je i zabavno i šokantno. Šalila sam se da sam zvanično proglašena za pristojnu osobu“, rekla je Beločerkovski, koja ima skoro milion pratilaca na Instagramu.

Po novom zakonu ona može biti optužena na kaznu i do 15 godina zatvora.

Istražni komitet je saopštio da je protiv Beločerkovske slučaj pokrenut zbog objava na njenom Instagramu koje su „sadržale svesno (objavljene) lažne informacije o ruskim oružanim snagama“.

Blogerka je žestoko kritikovala rusku akciju u Ukrajini i navodila konkretne optužbe protiv nje.

„Ja sam upravo onaj tip osobe koju je Putin imao na umu u svojim nedavnim govorima. On želi da ljude poput mene prikaže kao izdajnike, petu kolonu“, rekla je ona iz svoje kuće na jugu Francuske, gde ona sada vodi luksuznu školu kuvanja.

„Živim dobar život i sada žele da me prikažu kao lice ‘dekadentnog zapada'“, kaže ona.

Beločerkovska aludira na govor koji je ruski predsednik održao u sredu, a u kome je pozvao na „neophodno samopročišćenje ruskog društva“, a to se odnosi, pre svih, na „Ruse koji žive na Zapadu i nisu na mentalnom nivou sa (ruskom) nacijom“.

„Ruski narod će uvek moći da razlikuje prave patriote od ološa i izdajnika i da ih jednostavno ispljune kao muvu koja im je slučajno uletela u usta. Uveren sam da će takvo prirodno i neophodno samopročišćenje društva samo ojačati našu zemlju, našu solidarnost, koheziju i spremnost da odgovorimo na sve izazove“, rekao je Putin u svom govoru.

Beločerkovska je rekla da, „kao razumna osoba“, definitivno „ne planira da se vrati u Rusiju, sve dok postoje ove optužbe“.

Ona kaže da je poučno i to što vlasti po novom zakonu nisu optužile novinare ili političare, već blogere o hrani i stilu života.

„Oni imaju za cilj da kazne mnogo širi sloj društva“, rekla je ona.

Beločerkovska je rođena u Odesi i poznata je ličnost, kako piše Gardijan, u Rusiji. Bila je glasni protivnik rata otkako je Putin naredio svojim trupama da napadnu Ukrajinu, optužujući ruskog lidera da je pretvorio ruske „dečake od 18 do 20 godina u mleveno meso svojih imperijalnih ambicija“.

„Ja nisam politička ličnost, govorim kao majka trojice sinova. Ukrajinska deca umiru, ne može se ćutati“, rekla je Beločerkovska, rekavši da se „ona, ipak, oseća bezbedno u inostranstvu“.

„Mnogi moji prijatelji u Rusiji se slažu sa mnom, ali se plaše bilo šta da kažu. To potpuno razumem“, dodala je.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.