Ruska analitičarka: “Beogradu je zbog Kosova sve teže da odbrani poziciju o sankcijama Rusiji”

1
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY / POOL

(Beta) – “U sadašnjoj situaciji oko Kosova, Beogradu postaje sve teže da odbrani svoj trenutni stav o ukrajinskoj krizi i sankcijama Rusiji”, ocenila je ruska analitičarka Anastasija Malešević.

“Evropska Unija i SAD mogu da izvrše pritisak na Prištinu kako bi se našlo kompromisno rešenje sa Srbijom, dozvoljavajući, na primer, da ne primenjuje mere reciprociteta prema privremenim dokumentima protiv kosovskih Srba”, navodi Maleševićeva, koja je saradnica u Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa, u članku koji objavljuje dnevnik Vedomosti.

Ona je ocenila da rukovodstvo Srbije zato računa na “uslugu” zapadnih zemalja, ali da se zato od Beograda zahtevaju recipročni ustupci.

“U ovim okolnostima, Beogradu postaje teže da odbrani svoj trenutni stav o ukrajinskoj krizi i antiruskim sankcijama”, ocenila je Maleševićeva.

Prema njenim rečima, takozvani reciprocitet je postao politička doktrina kosovskih Albanaca poslednjih godina, a administracija premijera Albina Kurtija posebno aktivno promoviše različite formate reciprociteta.

“Neuspeh Brisela kao posrednika da utiče na kosovske Albance i sprovede (Briselski) sporazum podriva kredibilitet Evropske Unije u očima Srbije. Sve se češće upoređuju Briselski i Minski sporazum kao dva neuspešna pokušaja rešavanja krize, gde je EU delovala kao posrednik i nije uspela da utiče na kontrolisanu stranu kako bi je ubedila da ispuni svoj deo obaveza”, ocenila je analitičarka.

1 KOMENTAR

  1. Srpskoj vlasti je sve teže da skrene pažnju sa primene “briselskog sporazuma” i očigledne izdaje Srba na Kosovu.
    Srbima nije dato da glasaju pod izgovorom “neda Kurti”. Ustvari, niko tamo ne bi glasao za onog ko im se nametnuo posle smrti Olivera Ivanovića.
    Oliver je preživeo dve godine šiptarskog “pravosuđa”. A kad će da se otkrije ko ga je ubio ? Za pevačicu Jelenu se najzad “zna”.

Comments are closed.