Svet nastavlja trku za novom, efikasnom i delotvornom vakcinom protiv koronavirusa, a čini se da Rusija, bar prema pisanju medija, vrlo uspešno stoji sa svojim kandidatima.

Naime, Direktor odeljenja za zoonotske infekcije i grip Državnog naučnog centra a virusologiju i biotehnologiju „Vektor“ dr Aleksandar Rižakov rekao je da Rusija započela prvu fazu kliničkih testiranja na drugoj vakcini protiv koronavirusa, prenosi Blic.

Prva faza kliničkih testiranja u centra „Vektor“ pokazala je da je ona potpuno bezbedna, da stabilno reaguje na mutaciju virusa i da najmanje šest meseci štiti od korone.

Dr Rižakov ističe da ova vakcina „ne stvara doživotni imunitet što je dobro, jer se ne prave nikakve promene za celi život“.

On precizira da „Vektorova“ vakcina nema ograničenja za revakcinaciju.

„Trenutno možemo biti mirni, a mislim i da će tako biti i u budućnosti, jer ova vakcina prilično stabilno reaguje na mutacije virusa“ naglašava Rižakov.

Kada dođe do završne treće faze, biće testirano najmanje 3.000 dobrovoljaca.

Prema rečima Rižakova, prvi rezultati testiranja vakcine biće dostupni narednih meseci u ruskim i stranim naučnim časopisima, prenosi „Sputnjik“.

Rižakov posebno ističe da ova vakcina ne utiče na reproduktivnost.

„Eksperimenti koje smo ranije sprovodili na vakcinama razvijenim na sličnim platformama, na primer peptidna vakcina protiv ebole, pokazali su da vakcina ne utiče na reproduktivnost“, objašnjava on.

Podsetimo, ovo je druga po redu ruska vakcina protiv korone – u avgustu je registrovana prva „Sputnjik pet“, koju je razvio centar „Gamalej“ zajedno sa ruskom fondom za direktne investicije.

Ta vakcina je već u fazi velikih testiranja na uzorku od nekoliko desetina hiljada građana Moskve.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.