Rusija se povlači iz sporazuma Otvoreno nebo

0
(Beta/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

(Beta) – Rusija je danas objavila da se povlači iz medjunarodnog sporazuma “Otvoreno nebo” (Open Skies) koji omogućava nadzor vojnih aktivnosti i mere ograničenja naoružavanja zemalja-potpisnica.

Navodeći kao razlog sličnu odluku SAD prošle godine i izrazivši žaljenje zbog “prepreka u nastavku funkcionisanja ugovora u sadašnjim uslovima”, Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da “počinje proceduru za povlačenje Federacije iz ugovora Otvoreno nebo”, prenosi agencija Frans pres.

Rusko ministarstvo je navelo da je izlazak SAD iz ugovora prošle godine “znatno poremeti ravnotežu interesa država-potpisnica” i podseća da su predlozi Moskve da se ugovor održi posle izlaska SAD, naišao na hladan prijem saveznika Vašingtona, prenosi AP.

Cilj ugovora je bila izgradnja poverenje izmedju Rusije i Zapada dozvoljavanjem izvidjačkih letova nenaoružanih letelica iznad teritorije 34 zemlje-potpisnice i prikupljanjem informacija o vojnim snagama i aktivnostima.

SAD su se 22. novembra zvanično povukle iz medjunarodnog sporazuma “Otvoreno nebo” (Treaty of Open Skies), tačno šest meseci od najave da će istupiti.

Taj sporazum je prvobitno trebalo i da omogući sprečavanje sukoba SAD i Rusije.