Rusija podnela zahtev SZO za “za ubrzanu registraciju i pretkvalifikaciju” svoje prve vakcine

  0
  Foto: Profimedia

  (Beta)- Rusija je podnela zahtev Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) za “za ubrzanu registraciju i pretkvalifikaciju” svoje prve vakcine protiv novog koronavirusa, “Sputnjik V”, objavile su ruske vlasti.

  Na pitanje AFP-a, SZO je rekla da su podnesci za “predizbor ili registraciju u postupcima hitne upotrebe” u kategoriji “poverljivi”.

  Rusija je “jedna od prvih zemalja na svetu koja je zatražila od SZO pretkvalifikaciju svoje vakcine protiv novog koronavirusa”, rekle su ruske vlasti. “U kontekstu pandemije, ubrzana registracija vakcine po proceduri (SZO) učiniće rusku vakcinu dostupnom svima brže nego po konvencionalnim procedurama”, dodaje se u saopštenju.

  SZO podvlači da “ako se smatra da je proizvod koji je predat na ocenjivanje, u skladu s kriterijumima za uvrštavanje na listu, SZO će to objaviti”.

  “Uspešan predizbor omogućiće da se vakcina ‘Sputnjik V’ uvrsti na listu lekova koje (…) zemlje koriste za velenabavku”, rekla je SZO.

  Ali zasad, primećuje SZO, “još nije prekvalifikovana neka vakcina za kovid-19, niti je objavljen spisak za hitne potrebe”.

  Rusija je početkom avgusta saopštila da je ona prva razvila i registrovala vakcinu protiv bolesti kovid-19 koju izaziva korona virus. Tu vakcinu je razvio moskovski istraživački centar “Gamaleja”, pri Ministarstvu odbrane.

  U Rusiji registracija kod vlasti prethodui završnoj fazi kliničkih ispitivanja. Na vakcinu nazvanu “Sputnjik V” – po prvom veštačkom satelitu u istoriji kojeg je izgradio Sovjetski Savez, gledalo se sa skepticizmom, posebno zato što u vreme kada je njeno posotojanje objavljeno, ona još nije bila prošla završnu fazu kliničkog ispitivanja.

  Veliki deo ruske političke elite je ipak rekao da su vakcinisani, a Vladimir Putin navodeći primer jedne od svojih kćerki.

  Vlada se nada da će vakcinu narednih meseci masovno rasporediti u zemlji.

  Ranije ovog meseca, ruski predsednik Vladimir Putin objavio je da je Rusija registrovala i svoju drugu vakcinu protiv koronavirusa.

  Rusija je poslednjih nedelja zabeležila veliko širenje epidemije. Ta zemlja je na četvrtom mestu u svetu po broju zabeleženih slučajeva, sa ukupno 1.547.774 zaražene osobe i 26.589 umrlih.