Rusija ipak pokrenula istragu o hospitalizaciji Navaljnog pred evropske konsultacije o tom slučaju

0
Profimedia

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusiju pokrenulo je preliminarnu istragu o hospitalizaciji lidera opozicije Alekseja Navaljnog, prenosi RTS.

Trenutno istražitelji saobraćajne uprave ruskog MUP-a za sibirski savezni okrug sprovode preliminarni istražni postupak koji je pokrenulo zapadno-sibirsko tužilaštvo za transport u skladu sa utvrđenom procedurom hospitalizacije Alekseja Navalnog 20. avgusta u Omsku, rekao je jedan izvor za agenciju Tas.

Danas bi trebalo da budu održane evropske konsultacije povodom slučaja Alekseja Navljanog, a nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas je neposredno pred razgovore izjavio da bi Rusija morala da pomogne da se istraži šta se dogodilo Navaljnom.

“Očekujemo da se Rusija priključi naporima da se do kraja razjasni šta se zaista dogodilo, ali se u ovom trenutku čini da to nije slučaj. Danas ćemo o tome razgovarati na ministarskom nivou EU i za Moskvu bi bilo lakše da se priključi istrazi”, rekao je Mas.

Кako prenosi Rojters, Mas je dodao da će u suprotnom, to pitanje ostati otvoreno i da će EU morati da odluči šta dalje.

Navljani se trenutno nalazi u berlinskoj bolnici Šarite, u veštačkoj komi. On je u Berlin transportovan iz bolnice u Omsku, gde je hospitalizovan pošto mu je pozlilo u avionu.

Njagovi saradnici tvrde da je u čaj koji je pio stavljen otrov, a pojavile su se i spekulacije da je reč o nervnom agensu “novičoku”.