Rusi tvrde da za dve nedelje imaju vakcinu, Fajzer i Moderna počeli treću fazu ispitivanja

0
Foto: Profimedia

Rusija bi mogla da počne sa vakcinisanjem protiv koronavirusa već za dve nedelje, tačnije u prve dve nedelje avgusta, istakli su u razgovoru za ruski Nacional, predstavnici državnog fonda iz kog je finansirano istraživanje vakcine.

“Biće ovo Sputnjik momenat za sve one koji nisu očekivali da će Rusija biti prva”, rekao je Kiril Dimitrev, izvršni direktor Ruskog direktnog investicionog fonda.

On je dodao da Rusija ne očekuje da će imati jedinu vakcinu na tržištu, ali da veruju u to da će imati prvu vakcinu.

“Verujemo u njen kvalitet i spremni smo da uđemo u brojne partnerske odnose kako bi ona mogla da bude proizvedena u različitim krajevima sveta”, dodao je Dimitrev.

Vakcina je u prve dve faze pokazala stoprocentnu uspešnost na životinjama, a treća faza ispitivanja biće završena paralelno sa završnim procedurama registracije vakcine za primenu početkom avgusta.

Dimitrev je istakao da “za razliku od drugih”, u Rusiji ne žele da ovo pitanje bude ispolitizovano i da nijednog trenutka ne razmišljaju o monopolu nad proizvodnjom vakcina – “što više vakcina protiv kovida bude proizvedeno, to bolje”.

“Rusija planira da bude prva država koja će plasirati na tržište vakcinu za koronavirus, uprkos nedovoljno ispitanoj bezbednosti i delotvornosti te vakcine i nedovoljno transparentnim fazama njene proizvodnje”.

Tako CNN započinje veoma kritičan tekst o ruskim najavama da će već u prve dve nedelje avgusta biti u mogućnosti da vakcinišu ljude svojom vakcinom.

“Oni su rekli da je ovo Sputnjik momenat, da su Amerikanci bili iznenađeni kada su čuli zvuk Sputnjika i da nisu verovali da će Rusi tamo stići prvi”, piše CNN i dodaje koliko god pričali o velikom iznenađenju i otkriću, ono svoju pravu vrednost ne može da dobije dok transparentno ne budu objavljene sve faze istraživanja.

Ruski naučnici tvrde da je njihova vakcina zapravo samo modifikovana postojeća vakcina koja se koristi za druge bolesti. I dok su širom sveta neke kompanije u trećoj fazi kliničkog ispitivanja vakcine, u Rusiji će tek 3. avgusta biti završena druga faza. Treća će biti sprovedena paralelno sa vakcinisanjem medicinskih radnika, objašnjava CNN i ističe da je u pitanju pritisak Kremlja da se vakcina što pre isporuči kako bi Rusija u očima sveta bila prestavljena kao naučna sila.

Odgovora zbog čega nisu transparentno objavljivani podaci o prve dve faze ispitivanje – nema.

Naučnici i medicinski stručnjaci tvrde da je prikupljanje podataka u toku i da će ih objaviti početkom avgusta.

“Isti naučnici i medicinski stručnjaci koji su negirali da su ruski hakeri upadali u američke, britanske i kanadske baze podataka o istraživanju vakcine. Isti oni koji su tvrdili da Putin i pripadnici ruske ekonomske i političke elite nisu dobili rani pristup vakcini”, zaključuje CNN.

Istovremeno, u Sjedinjenim Američkim Državama dve su kompanije započele treću fazu kliničkog ispitivanja vakcine protiv koronavirusa.

Fajzer je u ponedeljak na Univerzitetu u Ročesteru, država Njujork, započeo treću fazu time što je vakcinu primilo četvoro pacijenata, a do kraja treće faze bi trebalo a je primi 30.000 ljudi, prenosi CNN.

Moderna je treću fazu započela još ranije.

Fajzerova vakcina koristi delove genetskog materijala kako bi izavala organizam da stvori antitela protiv određenih delova genoma koronavirusa.

Ipak Fajzer je modifikovao prvi model vakcine koji je u prve dve faze pokazao uspešnost u formiranju antitela i T ćelija, a bio je usmeren na proteinske šiljke virusa koji služe da se virus zakači za organizam. Nakon modifikacije, vakcina koja se koristi u trećoj fazi ne cilja na vrh šiljaka, nego na njihovu celokupnu strukturu.

Ako vakcina uspe, iz Fajzera tvrde da bi regulatornu kontrolu mogli da traže već u oktobru i da bi ako FDA po ubrzanoj procedura izda dozvolu, SAD mogle da proizvedu 100 miliona doza do kraja 2020. godine.

Upravo zbog tako pažljivo izrečenih rokova, ruske najave o vakcini za dve nedelje naišle su na oštre kritike.