Rusi i Ukrajinci razmenili zatvorenike

0
EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

(Beta-AFP) – Rusi i Ukrajinci danas su razmenili zatvorenike, izjavile su zvaničnice Ukrajine i Rusije. 

“U zamenu za deset zarobljenih okupatora vratili smo deset naših vojnika”, napisala je ukrajinska vicepremijerka Irina Vereščuk navodeći da se radi o prvoj pravoj razmeni ratnih zarobljenika sa Rusijom od početka ruske ofanzive na Ukrajinu.

Pored toga osam ruskih civila mornara, preživelih iz broda koji je potonuo u Crnom moru kod Odese poslati su u Rusiji a zauzvrat je u Ukrajinu vraćeno 19 civlinih mornara koje su zarobili Rusi.

“Potvrdjujem informaciju oko razmene deset ruskih vojnika pritvorenih na ukrajinskoj teritoriji za 10 ukrajinskih vojnika. Takodje je bila razmena ruskih civila mornara za ukrajinske civile mornare”, rekla je ruska izaslanica za ljudska prava pri Kremlju Tatjana Moskalkova.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da su već dve ture razmene zarobljenika organizovane od početka ruske invazije pre mesec dana, ne navodeći kada se to dogodilo ni koliko je zatvorenika razmenjeno.

Dva dana ranije Tatjana Moskalkova je rekla da je u Ukrajini razmenjeno devet ruskih zarobljenika za Ivana Fedorova, gradonačelnika Melitopolja, jugoistočnog ukrajinskog grada koji je Moskva zauzela.