Sreli se Tramp i Kim na tlu Severne Koreje: “Odmah bih ga pozvao u Belu kuću”

1
AP Photo/Susan Walsh/Tanjug

Američki predsednik Donald Tramp sreo se na demarkacionoj liniji između Severne i Južne Koreje sa Kim Džong Unom. On je tom prilikom pozvao severnokorejskog predsednika da poseti Sjedinjene Države.

Dvojica lidera su se rukovala, a Kim je kazao da nije očekivao da će ikada sresti predsednika na ovom mestu.

Tramp je potom prešao “granicu” i stupio na tlo Severne Koreje. On je postao prvi američki predsednik koji je to učinio.

AP Photo/Susan Walsh/Tanjug

“Ovo je veliki dan za svet”, rekao je američki predsednik.

Donald Tramp je pozvao Kima da poseti Sjedinjene Države.

Kim nije krio oduševljenje zbog susreta. On veruje da je ovaj događaj bio izraz volje da se eliminišu svi „nesrećni događaji iz prošlosti i otvori nova budućnost”.

Interesantno je da je sastanak organizovan juče, nakon što je Tramp tvitovao: “Kaži zdravo”. Kim kaže da je bio jako iznenađen kada ga je kontaktirao Tramp. Bilo je planirano da susret potraje samo dva minuta, ali to je preraslo u razgovor duži od pola sata.

Tramp je izrazio nadu da su pregovori Severne i Južne Koreje i dalje “živi”.

Tramp je izjavio da razmišlja da pozove lidera Severne Koreje u SAD, a moguće i u Belu kuću.

„Odmah bih ga pozvao”, rekao je Tramp, na šta se Kim nadovezao rekavši da će mu biti čast da američkog predsednika pozove u severnokorejsku prestonicu Pjongjang „u pravo vreme”.

Na fotografijama se vidi donedavno nezamisliva scena: Tramp, Kim i Mun Džae-in, predsednik Južne Koreje – zvanično domaćin američkoj delegaciji – kako se smeju.

Ovaj sastanak zakazan je iznenada, nakon što je Tramp tvitovao da je dobio spontanu pozivnicu od Kima.

Sastanak daje novu nadu za razgovore o nuklearnom programu, koji su zapali u ćorsokak.

Ovo je treći put da se lideri Amerike i Severne Koreje sreću za nešto više od godinu dana. Poslednji put videli su se u Vijetnamu, kada je samit doživeo krah.

1 KOMENTAR

Comments are closed.