RTS: Za “zeleni sertifikat” validni samo testovi iz državnih laboratorija

0
Credit line: Alexander Korzh / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta) – Testovi koji nisu urađeni u nekoj od referentnih, odnosno državnih laboratorija, neće biti vidljivi u Digitalnom zelenom sertifikatu i neće biti validni, potvrđeno je danas iz Vlade Srbije za RTS.
“Rezultati pi-si-ar (PCR) ili brzog antigenskog testa su vidljivi u sertifikatu samo kada su urađeni u državnim laboratorijama i samo takvi će biti vidljivi prilikom očitavanja ‘kju-ar koda’ (QR) od strane inspekcije ili kovid redara u objektu u koji je neko došao nakon 22 časa”, objavio je RTS povodom napisa koji su se pojavili na društvenim mrežama, a tiču se testiranja pred sam ulazak u objekte nakon 22 sata.

Kovid propusnice su neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru – restoranima, kafićima, barovima i noćnim klubovima, svakoga dana od 22 časa do kraja radnog vremena.

RTS je ponovio da Zeleni kovid sertifikat ima “QR kod” i objedinjuje potvrde i podatke o vakcinaciji, svim testiranjima i preležanom kovidu 19.

Da bi neko mogao da uđe u ugostiteljski objekat, odnosno da bi propusnica bila validna, neophodno je da sadrži najmanje jednu od sledećih stavki: potvrdu o primljenoj trećoj dozi vakcine ili potvrdu o primljenoj drugoj dozi vakcine ne stariji od 210 dana, potvrdu o negativnom pi-si-ar testu ne stariji od 72 sata, potvrdu o negativnom antigenskom testu ne stariji od 48 sati,  potvrdu o preležanom kovidu 19 ne stariju od 210 dana ili potvrdu o pozitivnom testu na IGG antitela urađen u državnoj laboratoriji, ne stariji od 90 dana.