RSE: “Bivši ukrajinski obaveštajac u jednomesečnom pritvoru u Srbiji”

0
Ilustracija: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

(Beta) – Više javno tužilaštvo u Nišu potvrdilo je da se ukrajinski državljanin A.N. nalazi u jednomesečnom pritvoru u Srbiji koji mu je određen 9. juna, navodi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Reč je o donedavnom čelniku ukrajinske obaveštajne službe SBU Andreju Naumovu, koji je 7. juna navodno uhapšen na graničnom prelazu Preševo pod sumnjom za pranje novca.

Naumov, koga je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smenio 31. marta po optužbi za veleizdaju, uhapšen je zajedno sa nemačkim državljaninom koji je vozio automobil.

Policija je ranije saopštila da je tokom pregleda njihovog automobila pronašla više od 600.000 evra i oko 125.000 dolara u gotovini, kao i drago kamenje čija je vrednost procenjena na oko 6.500 evra.

Protiv njih dvojice je pokrenuta istraga “zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca, kao saizvršioci”, rečeno je za RSE iz Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Prema saznanjima ukrajinskog servisa RSE, Naumov je Ukrajinu napustio nekoliko sati uoči početka ruske invazije 24. februara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je 14. juna da je Naumov uhapšen u Srbiji, ali nije naveo da li će biti isporučen Ukrajini.