“Rov” na granici Crne Gore i Srbije ne služi da spreči crkvene litije, oglasila se i Vlada

0
Foto: Profimedia

Građevinski radovi kod sela Adrovići, opština Pljevlja, na samoj granici Crne Gore i Srbije, izazvali su prethodnih dana izvesnu uznemirenost lokalnog stanovništva, a neki mediji su preneli da je “rov” deo novih nastojanja crnogorskih vlasti da onemogući proteste protiv Zakona o slobodi veroispovesti, međutim to “ne stoji”, piše Blic pozivajući se na crnogorske medije.

Kako piše crrnogorska agencija “Mina”, pozivajući se na saopštenje tamošnje Vlade, radovi se izvode u okviru projekta sprečavanja takozvanih divljih prelaza na granici Crne Gore i Srbije.

Projekat se izvodi u skladu sa predviđenom dinamikom koju su usaglasile dve države, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

“Istina je da se sprečavanje takozvanih divljih prelaza na državnoj granici Crne Gore i Srbije izvodi u skladu sa predviđenom dinamikom koju su usaglasile dve države”, kaže se u saopštenju, prenosi crnogorska novinska agencija MINA.

Iz Vlade podsećaju da su Crna Gora i Srbija od 7. marta 2011. godine vodile pregovore koji su rezultirali zaključenjem međudržavnog Sporazuma o regulisanju režima pograničnog saobraćaja i više sporazuma o graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju između dve države.

Navodi se da su sporazumima, koji su potpisani, ratifikovani u obe države i koji su stupili na snagu, popisana su i prelazna mesta za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza.

To je učinjeno, pojasnili su iz Vlade, kako bi se stanovništvu u pograničnim opštinama Crne Gore i Srbije olakšalo kretanje i prelaženje zajedničke državne granice, u nameri da razvijaju i unapređuju privrednu, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i druge vidove saradnje, uvažavajući da je saradnja između stanovništva pograničnih područja osnov dobre saradnje susednih država.