Krajem 18. veka Majer Rotšild poslao je petoricu svojih sinova u London, Pariz, Frankfurt, Beč i Napulj. Time je postavio osnove za veliko bogatstvo koje je porodica kreirala pre svega kroz bankarske poslove. Još važnije, predvideo je proces globalizacije započet sto godina kasnije.

U 21. veku su svi procesi znatno brži. Pre samo 20 godina današnji način funkcionisanja sveta izgledao je kao daleka, možda i nemoguća budućnost. Plaćanje u kešu izumire, a termini blokčejn i kriptovalute, uključujući bitkoin kao najpoznatiju, poznati su i slabo tehnološki edukovanim ljudima.

Jedan moj poznanik je početkom prošle godine prodao stan i za sav novac kupio bitkoine po ceni od oko 7.000 dolara za jedan. U vreme pisanja članka je vrednost bitkoina porasla na oko 59.000 dolara. Od malog dela zarade cela njegova šira porodica planira put na Jamajku.

Svako ko i površno prati ovo tržište zna da su u pitanju investicije visokog rizika. Iz ovog tržišta, koje se razvija izuzetno brzo poslednjih 10 godina, nastaje mnogo lateralnih tržišta. Jedno od njih je tržište nezamenljivih digitalnih tokena (non-fungible tokens, NFT). Ovi tokeni su svojom vrednošću vezani za digitalnu imovinu koju predstavljaju. Kada imate bitkoin, svaki vredi podjednako. Kod NFT situacija je suprotna. Svaki vredi onoliko koliko digitalna imovina koju predstavlja. U realnom svetu postoje bejzbol sličice ili vredne stare poštanske marke za koje su kolekcionari spremni da plate i milionske iznose. NFT je sličan tome, samo u digitalnom svetu.

Digitalni umetnik Majk Vinkelman, poznatiji kao Biple, prodao je u martu ove godine svoj NFT za 69 miliona dolara na aukciji poznate aukcijske kuće Kristis. U pitanju je digitalno umetničko delo pod nazivom „Prvih pet hiljada dana“. Osnivač društvene mreže Tviter, Džek Dorsi, prodao je na aukciji NFT u vidu svog prvog tvita za preko 2,9 miliona dolara.

Da li su ovo moderni antikviteti? Nije moguće još uvek dati odgovor. Ipak, za razliku od standardnih antikviteta, kod NFT vlasnik ima samo dve privilegije: status imaoca i jedinog mogućeg prodavca. Ali i vlasnik i nevlasnici mogu podjednako da uživaju u lepoti digitalne imovine iza NFT, jer je svima jednako dostupan na internetu.

Interesantno pitanje je da li bi Majer Rotšild, da je živ, danas investirao u NFT. Čekaćemo manje od 100 godina da bismo se uverili u ispravnost ovakve investicione odluke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.