Roditelji teško neuhranjene devojčice na veganskoj ishrani kažnjeni društveno korisnim radom

0
Foto Profimedia

Par iz Sidneja koji je dospeo na sud zbog teške neuhranjenosti svoje bebe izbegao je zatvorsku i umesto toga osuđen na 300 sati društveno korisnog rada.

Devojčica sada ima tri godine, a u trenutku kada je bila stara svega 19 meseci nije imala nijedan zub i izgledala kao tromesečno dete. Kod devojčice je utvrđena i bolest kostiju koja je mogra da se spreči a koja je izazvala manje frakture, te da beba nije ni vakcinisana, piše Gardijan.

Devojčica je bila na veganskom režimu ishrane; hranjena je ovsenim pahuljama, krompirom, pirinčem, tofu sirom, hlebom, puterom od kikirikija, pirinčanim mlekom i povremeno voćem. Nikada joj nije dat nijedan nutritivni suplement.

Sud je devojčicu oduzeo biološkim roditeljima, a pošto je neko vreme provela u hraniteljskoj porodici u Kvinslendu, njeno zdravstveno stanje je poboljšano. Ipak, neophodni su joj odlasci kod logopeda i fizioterapija, kao i lekovi i suplementi za podsticanje rasta. Devojčica još uvek zaostaje fizički i mentalno u odnosu na prosek.

Njena dvojica starije braće takođe sada žive u Kvinslendu, a iako ni oni nisu vakcinisani, nije utvrđeno da su neuhranjeni. Roditelji su u kontaktu sa decom, ali im je oduzeto starateljstvo nad njima.

Policija i socijalna služba intervenisale su kada je devojčica hospitalizovana u martu 2018. godine. U tom trenutku je imala svega 4,89 kilograma i nije vođena lekaru još otkako je otpuštena iz bolnice kao novorođenče.

Usne su joj bile modre, šake i stopala hladne i bez cirkulacije, a nivo šećera i kalcijuma prenizak. Nije mogla da puzi, niti da se samostalno uspravi u sedeći položaj, kosti su joj bile nerazvijene, noge otekle zbog zadržavanja tečnosti.

Kada je u aprilu 2018. godine počela da jede odgovarajuću hranu, počela je da raste i izbili su joj zubi.

Majka je prethodno potražila stručnu pomoć zbog natalne i postanatalne depresije.