Roditelji nikad nisu prisustvovali nijednom njegovom koncertu, ali je uvek čuvao dva prazna mesta: Biografija Đorđa Balaševića

0
Foto: Profimedia

Poznati kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 68. godini, nakon što je početkom nedelje primljen na Infektivnu kliniku, gde se lečio od upale pluća.

Svoju karijeru Balašević je otpočeo je pre skoro četiri decenije u srednjoškolskom bendu “Žetva” s kojim je snimio prvi singl “U razdeljak te ljubim”. Iako mu pesma nije bila posebno draga, upravo ona ga je i proslavila.

Balašević je svoj put nastavio u grupi “Rani mraz”.

Za razliku od njegove ljubavi prema muzici, roditelji su uvek smatrali da je trebalo da se bavi geografijom za koju se i školovao. Zbog toga, iako im je Balašević uvek ostavljao dva mesta za koncert, istom nikada nisu prisustvovali.

Nikada nije otišao iz Novog Sada.

“Ja ne živim čak ni od danas do sutra. Živim od danas pre podne do danas uveče. Ne znam stvarno. Imam par prijatelja i jednog malog psa koji maše repom kad se kasno vratim kući i dobro mi je. Samo neka ostane tako…”: Ovako je govorio daleke 1978. godine Đorđe Balašević, koji je preminuo danas u 67. godini.

Kako je već više puta napomenuo, mrzi formalnosti, a 1992. godine odbija da ide na vojni front zbog čega su njegove pesme bile zabranjene u državi.

Deset godina ranije upoznao je ljubav svog života, Oliveru Savić sada Balašević, s kojom je u braku više od tri decenije.

Iz njihove ljubavi, izrodilo se troje dece, Jovana, Jelena i Aleksa. A od 2013. godine ova porodica bogatija je i za dve unuke koje je rodila ćerka Jovana.

Balašević je rođen 11. maja 1953. godine, a iza sebe ima mnoštvo pesama koje su posvećene njegovoj supruzi, a svoje reči pretočio je i na papir u pet književnih dela.

Krajem 2019. godine imao je infarkt, nakon čega su mu ugrađeni stentovi. Tada se oglasio na svom Facebook nalogu i poručio:

“Bio sam u nekoj maloj frkici. Bio sam četiri dana u bolnici. Nisam imao operaciju na otvorenom srcu. Malo sam doteran, stvarno imamo najbolji institut za kardiovaskularne bolesti u Kamenici… Dobio sam četiri stentića. Rekli su da ću moći da trčim. Ne verujem… imam sto godina! Ali se nadam da ću moći da nastavim gde smo stali i da još neko vreme neću dobiti ulicu u Novom Sadu”, rekao je tada Balašević.

Ukupno je objavio 12 albuma.

Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.