“Roditelji i đaci će moći da biraju model nastave…”, demonstranti zbog suzavca i gumenih metaka tužili američko ministarstvo, Turska obustavlja istraživanje u “spornim vodama”: Vaš brifing za sredu

0

PRESEK – Prema poslednjem preseku, u Srbiji je osam pacijenata preminulo od kovida19, a koronavirus je registrovan kod još 379 osoba.

Od poslednjeg preseka pre 24 sata testirano je 9.817 uzoraka.

Na respiratorima se trenutno nalazi 156 pacijenta.

“OVO SU PRELOMNI TRENUCI…” – Prema poslednjem preseku, u Srbiji je osam pacijenata preminulo od kovida19, a koronavirus je registrovan kod još 379 osoba, što je manje nego prethodnih dana.

“Možemo videti da je to najmanji broj zabeležen u poslednje dve nedelje, ali se i dalje radi o dosta visokim vrednostima. Ovi indikatori nam pokazuju da se pridržavamo preventivnih mera i da smo na dobrom putu da idemo ka silaznom toku epidemijske krivulje. Upravo sda treba da budemo najažurniji i najodgovornji da se ova epidemija ugasi”, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević na redovnoj konferenciji kriznog štaba.

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević saopštavajući poslednje podatke o koronavirusu u Srbiji istakla je da je navjiše oboljevanja u uzrasnim grupama 30-39 godina i 40-49 godina. Ukazala je da se oboljevanje pomerilo ka mlađim grupama.

ŠARČEVIĆ: RODITELJI I ĐACI ĆE MOĆI DA BIRAJU MODEL NASTAVE, ALI JE ODGOVARANJE OBAVEZNO U ŠKOLI – Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević je izjavio da je za početak nove školske godine u uslovima epidemije koronavirusa pripremljeno “nekoliko modela realizacije nastave” i da je prosveta spremna da se prilagođava epidemiološkoj situaciji.

Šarčević je za “Blic” rekao da će škole, roditelji i đaci moći da se opredele koji im model nastave odgovara – da li će raditi od kuće ili u školi, ali da će svi đaci morati da odgovaraju u školi.

“Sugrišemo profesorima i učiteljima da daju što više ocena, kako bi na svakom koraku deca mogla da se iskažu i kako bi bilo preglednije njihovo savladavanje gradiva. Školama dajemo autonomiju da se sa roditeljima dogovore jer u delu porodica je strah”, rekao je Šarčević.

Dodao je da će se nastava izvoditi uz epidemiološke mere, te će đaci nositi maske, po samo jedan će biti na četiri kvadratna metra u učionici sa maksimalno 15 učenika.

AP O ISTRAZI MINISTARSTVA FINANSIJA – “To su redovne aktivnosti da se proceni rizik od finansiranja terorizma”, rekao je Željko Radovanović, vršilac dužnosti direktora državne uprave za suzbijanje pranja novca.

Građanske grupe zahtevaju da Vlada Srbije odmah obustave tu akciju za koju kažu da je zloupotreba mehanizma za suzbijanje pranje novca i finansiranje terorizma, upotrebljena za zastrašivanje organizacija koje deluju kao nadzor izvršne vlasti, prenosi agencija.

“Optužili su populističku vladu da pokušava da ućutka kritičare usred sve jačeg nezadovoljstva zbog sve autokratskije vladavine predsednika Aleksandra Vučića i postupanja njegove vlade u borbe s krizom KOVID-19”, navodi AP.

ZBOG UPOTREBE SUZAVCA I GUMENIH METAKA DEMONSTRANTI TUŽILI AMERIČKU VLADU – Dve grupe koje protestuju protiv američkih saveznih agenata poslatih u Portland da smire demonstracije ispred tamošnjeg federalnog suda, tužile su Ministarstvo unutrašnje bezbednosti navodeći da je prekršilo Ustav slanjem savezne policije da rasturi demonstrante suzavcem i gumenim mecima.

Grupe “Zid mama” i “Nemoj pucati u Portland” podnele su tužbe protiv vršioca dužnosti ministra za unutrašnju bezbednost Čeda Volfa i drugih saveznih zvaničnika.

Članice grupe majki su gađane suzavcem više večeri uzastopno, povraćale su i nisu mogle da jedu ili spavaju zbog otrova bačenog na njih, navodi se u tužbi.

Tvrdi se da je ta taktika nezakonita i da prisustvo agenata u Portlandu krši osnovni princip američke demokratije jer federalni agenti vrše dužnosti lokalne policije rezervisane za lokalne vlasti i vlasti određene američke države.

Tužba je podneta u Okružnom sudu u Vašingtonu, pošto su gradonačelnik Portlanda i vođe još pet vodećih američkih gradova apelovali na Kongres SAD da proglasi nezakonitim to što američka vlada raspoređuje agente u gradovima koji ih ne žele.

TURSKA ĆE OBUSTAVITI ISTRAŽIVANJE U VODAMA OKO KOJIH SE SPORI SA GRČKOM – Turska će obustaviti traganje za naftom i gasom u podmorju spornih voda istočnog Sredozemlja koje je naglo podiglo vojnu napetost sa susednom Grčkom, rekao je u utorak jedan visoki turski zvaničnik.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je svojim saradnicima da “ostave to po strani na neko vreme”, rekao je njegov portparol Ibrahim Kalin turskom televizijskom kanalu CNN Turk.

Prošle nedelje, Turska je saopštila da planira da otpremi istraživački brod “Oruk Reis” i dva pomoćna broda da obave istraživanje do 2. avgusta južno od grčkih ostrva Rodos, Karpatos i Kastelorizo. Sva ta ostrva su blizu obale Turske.

Ta najava je naljutila Grčku i izazvala kritike Sjedinjenih Država, Francuske i drugih evropskih zemalja.

“Grčka je ekstremno reagovala.., kao da ćemo okupirati ostrvo Meis (Kastelorizo)”, rekao je Kalin za CNN Turk. Rekao je da je planirano područje istraživanja udaljeno oko 180 kilometara od tog malog ostrva.

STUDIJA: SAMO JEDAN PUTNIK BIO IZVOR ZARAZE NA BRODU DAJMOND PRINSES – U danas objavljenoj genetskoj analizi pokazuje se da je izgleda samo jedna osoba bila izvor zaraze 700 ljudi na brodu za turistička krrstarenja “Dajamond Prinses”, jednog od prvih žarišta Kovida-19 u svetu.

Taj brod je postao idealni predmet za proučavanje i bogat je lekcijama za svetsku naučnu zajednicu.

U studiji objavljenoj u američkom časopisu PNAS, tim japanskog Instituta za infektivne bolesti prenosi da imaju sekvencu genoma virusa uzetog od 148 putnika i članova posade tog broda, koje su japanske vlasti stavile u karantin od 14 dana 3. februara u luci Jokohama, pošto je jedan 80-ogodišnji putnik koji je prethodno izašao s broda u Hongkongu, 1. februara testiran pozitivno na virus.

Sagu o karantinu više od 3.600 putnika i članova posade pratio je ceo svet, a Japan je kritikovan što nije pustio da se brod evakuiše, dok su zemlje kao što su SAD vagale rizike vraćanja svojih državljana kući.

KAKO JE URAGAN HANA SRUŠIO TRAMPOV ZID – Granični zid između SAD i Meksika, koji je američki predsednik Donald Tramp nazvao neuništivim i najmoćnijim, nije izdržao snažne nalete vetra.

Snimak koji se vrlo brzo proširio internetom navodno pokazuje kako se deo zida u Teksasu koji odvaja SAD i Meksiko ruši pod naletom snažnog vetra tropske oluje Hane.

Кratki snimak, koji je postavio novinar Jadit Valdez, izazvao je na društvenim mrežama ismevanje Donalda Trampa, koji je na obećanju da će podići zid i postao predsednik 2016. godine.

Video pogledajte OVDE.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: