(VIDEO) Kako je uragan Hana srušio Trampov zid na granici sa Meksikom

0
Foto: Profimedia

Granični zid između SAD i Meksika, koji je američki predsednik Donald Tramp nazvao neuništivim i najmoćnijim, nije izdržao snažne nalete vetra.

Snimak koji se vrlo brzo proširio internetom navodno pokazuje kako se deo zida u Teksasu koji odvaja SAD i Meksiko ruši pod naletom snažnog vetra tropske oluje Hane.

Кratki snimak, koji je postavio novinar Jadit Valdez, izazvao je na društvenim mrežama ismevanje Donalda Trampa, koji je na obećanju da će podići zid i postao predsednik 2016. godine.

Na zid je do sada potrošeno 11 milijardi dolara, a procenjuje se da će do kraja koštati oko 22 milijarde dolara.

Кritičari su ukazivali da se Tramp pre samo par nedelja hvalio da je njegov zid „najmoćnija i najobimnija granična građevina“ na svetu.

Ipak, pojavile su se i sumnje u verodostojnost snimka, odnosno gde i kada je snimljen.

Iako je Valdez naveo da je snimak napravljen tokom nedavnog naleta tropske oluje Hane, novinar Vašington posta Nik Mirof istakao je da carina i granična policija negirale da snimak nije napravljen u dolini reke Rio Grande na granici Teksasa kako se tvrdi.

Inženjerski korpus vojske SAD je takođe naveo da nikakvi delovi zida nisu srušeni u dolini reke Rio Grande pod naletom oluje Hana. Snimak koji kruži društvenim mrežama čini se da je iz juna 2020. godine kada je snažan vetar oborio nekoliko segmenata blizu Deminga u Nju Meksiku.

Ovo nije prvi put da je deo zida popustio pod naletom snažnog vetra – u januaru je takođe nekoliko segmenata srušeno kod Кaleksika u Кaliforniji.

Ograđivanje granice SAD i Meksika prvi put se ozbiljnije pozabavila administracija Džordža Buša mlađeg, koji je pokrenuo inicijativu 2005. godine, da bi 2006. godine bio donet zakon o finansiranju gradnje fizičke barijere u dužini od 1.125 kilometara na više od 3.000 kilometara dugačkoj granici između dve zemlje.