Roditelj koji otme dete, nije svestan posledica

0
Foto: Tanjug

Priča Slavice Burmazović i njene dece zvuči potresno, dramatično i filmski, ali nije usamljen slučaj. U Srbiji ima još roditelja kojima je bivši partner oteo decu i odveo iz zemlje i čije drame još traju. To je praktično moguće i pored svih kontrola, granica, zakona i međunarodnih konvencija koje bi trebalo da zaštite decu. Na ovom primeru smo, tako, videli ozbiljne pukotine u sistemu. Ali ne zaboravimo ni posledice koje to može da ostavi na mališane

Psihoterapeut Ljiljana Filipović, svako uskraćivanje viđanja drugog roditelja vrlo štetno utiče na decu.

“Koliko sam upoznata sa slučajem Slavice Burmazović, deca nisu bila skroz bez kontakta sa majkom, ali to je nedovoljno. Deca su se osećala u suštini u nemogućnosti da vide majku jer deca žele da viđaju oba roditelja i vole oba roditelja. Deca ne mogu unutar sebe da se dele između dva roditelja u smislu ko ima, a ko nema pravo. Njihove osnovne, urođene, emocionalne potrebe su da imaju ljubav i podršku oba roditelja. Tu su deca sigurno trpela. Taj gubitak slobode da viđaju drugog roditelja može da ostavi posledice na njihovu emocionalnu stabilnost i uopšte njihovo shvatanje braka, porodice, izbor budućeg partnera i sve ono što se odnosi na neku vrstu razmene emocija i poverenja da se nekome emocije daju. Deca su bila povređena i tu se javlja strah od povređivanja u nekim drugim vezama i odnosima. Veliku dramu preživljavaju deca koja su odvojena od jednog roditelja bez obzira na to da li je u pitanju otac ili majka”, objašnjava ona. Roditelj koji otme dete, nije svestan posledica koje ta otmica ima po njega.

“Nije svestan razvojnih potreba, ni emocionalnih potreba deteta, nema znanje iz razvojne psihologije ni samosvest da razmisli i shvati kako bi bilo da je on u toj ulozi — da je od njega neko uzeo i odveo decu. Nema ni empatiju”, objašnjava Ljiljana Filipović. “Svi roditelji treba da shvate da je odvajanje od jednog roditelja i zabrana viđanja vrlo loša stvar i da time detetu nanose emocionalne povrede koje mogu da imaju dugoročne posledice.”


CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 7. NOVEMBRA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU NA NOVINARNICA.NET