Robotika u službi medicine

  0

  Autor: Aleksandra Gazivoda

  Regionalna konferencija digitalne medicine “BUDUĆNOST JE SADA”  koja će se u Beogradu održati 21. novembra, omogućiće prisutnima da se upoznaju sa najnovijim iskustvima iz domena  digitalizacije u zdravstvu, ali i da čuju dragocena iskustva iz sve važnije medicinske robotike.

  Zahvaljujući timu inženjera entuzijasta sa Mašinskog fakulteta iz Zagreba koji su napravili Robota Ronu, mnogo je olakšan rad neurohirurzima u KB-u Dubrava u Zagrebu, a dobrobit za pacijente je mnogostruka.

  Rona oduševila međunarodnu javnost

  Robot Rona više od dve godine radi u neurohirurškoj sali u bolnici u Dubravi gde će uskoro osim asistiranja pri operacijama na mozgu, pomagati i prilikom operacija na kičmi i samostalno izvoditi biopsije.

  Uz pomoć Rone tim profesora Darka Hudija rutinski obavlja biopsije tumora i lezija, koje im nisu dostupne prilikom otvorenih operacija, a iza njih je više od stotinu zahvata.

  – Robot nas tačno navodi u koju tačku da idemo, na koju dubinu, i mi smo s njim radili i lezije i tumore koji su bili smešteni nažalost u velikom mozgu, ali smo radili u tzv. stražnjoj lobanjskoj jami koje su smeštene u malom mozgu i moždanom stablu – objašnjava prof. dr. sc. Darko Hudi, načelnik Zavoda za neurohirurgiju KB Dubrava.

  Tim inženjera entuzijasta sa Fakulteta za mašinstvo i brodogradnju iz Zagreba, dolazili su niz godina i posmatrali operacije kako bi što bolje razumeli potrebe neurohirurga, a ovi su im satima pojašnjavali detalje. Posle niza godina posvećenog rada, Rona je 2016. stigla u operacionu salu i mnogo olakšala  izvođenje određenih procedura. Prednosti za pacijente su višestruke. Boravak u operacionoj sali je kraći, preciznost veća,  kažu neurohirurzi. Stiže i nova generacija još savršenije Rone sa novim funkcionalnostima koje će omogućiti još kreativniji pristup robota u hirurškim zahvatima, a Rona će asistirati i pri operacijama na kičmi i samostalno izvoditi biopsije.

  U Zapadnoj Evropi konstrukcija daleko jednostavnijeg robota koštala bi oko 30 miliona evra. Rona, koja svojim mogućnostima daleko nadmašuje robote koji se trenutno koriste u Nemačkoj i Francuskoj, dobila je sve pohvale međunarodne stručne javnosti, a njena prva verzija je koštala manje od 550 hiljada evra koje je ovaj tim inženjera i lekara dobio  iz evropskih fondova.

  Stiže i Nero

  Posle međunarodne prezentacije Roninih mogućnosti, Hrvatska je na putu  da postane jedna od vodećih zemalja u medicinskoj robotici. Isti tim inženjera sada radi i na novom robotu, zvanom Nero, od koga očekuju još revolucionarnije pomake.

  Možda bi ovaj primer mogao biti ideja za srpske inženjere za koje verujemo da bi svojim znanjem takođe mogli da pomognu u radu srpskim hirurzima.

  BUDUĆNOST JE SADA u rukama inženjera i lekara, jedna je od poruka regionalne konferencije za digitalnu medicinu, koja će se u Beogradu održati 21. novembra u hotelu “Moskva”, sa početkom u 09:30 časova.