Rizik od krvnih ugrušaka u plućima udvostručen posle preležane korone

  0
  EPA-EFE/Jesus Diges

  Kod osoba koje su preležale koronavirus uočen je dvostruko veći rizik od razvoja opasnih krvnih ugrušaka u plućima u poređenju sa osobama koje se nisu zarazile kovidom, kao i dvostruko veći rizik od razvoja respiratornih problema, pokazala je nova američka studija.

  Istraživanje Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazalo je da je svaka peta odrasla osoba u starosti od 18 do 64 godine i svaka četvrta starija od 65 osetila zdravstvene probleme koji bi moglida budu  povezani sa kovidom, a novi rezultati poklapaju se s nalazima prethodnih istraživanja, prenosi N1.

  Od svih stanja, među odraslim mlađim osobama i starijima od 65 godina najviše se povećao rizik od razvoja akutne plućne embolije ili ugruška u plućnoj arteriji, kao i respiratorni simptomi poput hroničnog kašlja ili otežanog disanja.

  Plućna embolija obično se javlja nakon što krvni ugrušak “doputuje” u pluća iz dubokih vena na nogama, pa može da prouzrokuje ozbiljne probleme, poput oštećenja pluća, niskog nivoa kiseonika u krvi, ali i smrtni ishod.

  Studija se zasniva na podacima iz više od 350.000 zdravstvenih kartona pacijenata koji su od marta 2020. do novembra 2021. bolovali od kovida i na zdravstvenim podacima 1,6 miliona ljudi iz kontrolne grupe koji su zatražili lekarsku pomoć u istom periodu, ali im nije dijagnostikovan kovid.

  Stručni tim naučnika proučio je podatke o pojavi 26 kliničkih stanja koja su prethodno bila povezana sa dugotrajnim kovidom.

  Stanje pacijenata praćeno je mesec dana od trenutka kada su prvi put prijavili poteškoće koje su osećali nakon preležanog kovida ili u periodu od godinu dana.

  Najčešća uočena stanja u obe starosne grupe bili su respiratorni problemi i mišićno-koštana bol.

  Pojava incidentnih stanja nakon preležane infekcije može da utiče na radnu sposobnost pacijenta i da se odrazi na ekonomsko stanje u porodici i dodatno optereti zdravstvene sisteme, napisali su autori.

  Ograničenost studije je u tomu što u njoj nisu uzeti u obzir podaci o polu, rasi i geografskoj regiji, kao ni status vakcinacije. Zbog razdoblja u kom je nastajala, studija nije pokriila novije varijante koronavirusa, objasnili su autori.