Rio Tinto: “Razmatramo pravne osnove za odluku Vlade…”

0
EPA-EFE/MICK TSIKAS

Rio Tinto je saopštio da je izuzetno zabrinut zbog izjave premijerke Srbije Ane Brnabić da je ukinut prostorni plan za Projekat “Jadar”, kao i da se poništavaju svi upravni akti u vezi sa projektom.

Tokom našeg rada na Projektu „Jadar“, uvek smo poštovali zakone Republike Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je da je Vlada odlučila da ukine Uredbu o prostornom planu posebne namene za Projekat “Jadar”.

“Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tino, odnosno Rio Sava, sve dozvole odluke, rešenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli”, rekla je premijerka.

O eventualnoj tužbi Rio Tinto: Ne plašimo se, neka rade šta misle da je najbolje

 Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras da se ne plaši eventualne tužbe kompanije Rio Tinto posle odluke vlade da poništi sve dozvole u vezi projekta iskopavanja litijuma u Jadru, prenela je Beta.

Ona je na vanrednoj konferenciji za novinare rekla da je odluka vlade konačna i da ne bi ulazila u to da li će Rio Tinto tužiti Srbiju ili ne.

“Pokušali smo na otvoren i transparentan način uradimo šta je najbolje za naše gradjane. Mi se kompanije Rio Tinto ne plašimo, neka rade šta misle da je najbolje da rade. Mislim da je ova odluka ispravna i da još jednom govori o tome da slušamo naš narod i da je naš posao da zaštitimo njihove interese čak i kad mislimo nešto drugačije”, kazala je premijerka.

Komentarišući današnje saopštenje kompanije Rio Tinto u kom se izražava “zabrinutost” zbog najavljenog povlačenja Prostornog plana za projekat Jadar, premijerka je kazala da bi volela da su takvu zabrinutost pokazali ranije i da su kako je rekla, bili otvoreniji za komunikaciju sa gradjanima Jadra i Radjevine. 

“Volela bih da su konstantno razgovarali sa narodom šta je taj projekat, kakve su koristi. Rio Tinto apsolutno nije pružio dovoljno informacija ni gradjanima ni vladi Srbije. Kad sam ih molila da poboljšaju komunikaciju sa lokalnom zajednicom, ništa se nije desilo”, kazala je predsednica vlade Srbije. 

Dodala je da odluku o Rio Tinto ne vidi kao iznudjenu jer kako je rekla, bilo je mnogo većih i dužih protesta.