Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je da je Vlada odlučila da ukine Uredbu o prostornom planu posebne namene za Projekat „Jadar“.

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tino, odnosno Rio Sava, sve dozvole odluke, rešenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli“, rekla je premijerka.

Dodala je da je ukinuta Radna grupa za implementaciju projekta Jadar čime su kako je rekla, ispunjeni svi zahtevi ekoloških protesta i „stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji“. 

„Ovim je što se tiče projekta Jadar i Rio Tinto sve završeno“, kazala je premijerka.

Ispunili smo zahteve građana na protestima i time stavili tačku na Projekat „Jadar“, rekla je premijerka.

Ona je pozvala ekološke organizacije koje su 12. januara predale zahteve vladi u vezi projekta kompanije Rio Tinto da preuzmu sve dokumente u vezi tog projekta i dodala da će im u analizi tih papira pomoći i njen kabinet. 

Premijerka je podsetila da je ćerka firma Rio Tinto, Rio Sava eksplorejšn u Srbiji od 2004. godine kada je kako je rekla, dobila prvo rešenje kojim se dozvoljavaju radnje na istraživanju rude jadarit a da je 2006. godine izmenjen zakon o rudarstvu na način da onaj ko vrši istraživanja ima pravo da eksploatiše rudu.

„Besmislen poziv na protest ispred Predsedništva“ 

Premijerka Ana Brnabić je rekla večeras da predsednik Srbije nema nikave veze sa verifikacijom narodne inicijative pokreta „Kreni promeni“ u vezi Rio Tinta, te ocenila da je poziv na protest njenog predsednika Save Manojlovića „potpuno besmislen“.

https://www.nedeljnik.rs/ostaje-drugi-uslov-zabrana-eksploatacije-savo-manojlovic-posle-odluke-vlade/

Brnabić je na konferenciji za novinare u vladi Srbije rekla i da nije bilo administrativne opstrukcije  pri usvajanju te inicijative i da Manojlović o tome nije govorio istinu.

Ona je navela i da je to „dokaz koliko je ovo sve politikanstvo“ i koliko veze nema sa, kako je navela “ zakonima, obećanjima i datoj reči“.

Brnabić je , po njom predstavila, sve što je Manolović radio u vezi narodne incijative i Skupštine Srbije, od 14. januara.

„Ne da nema administrativne opstrukcije, odgovoramo u najkraćem roku, to je rok od četri dana i nudimo pomoć, kao i kako što i treba da bude dostavljeno“, rekla je ona.

Brnabić je navela i da institucija predsednik Srbije nema nikavu funkciju u vezi narodne incijative, te ukazala da je Manojlovićev pozivi na protest ispred predsedništva potpuno besmislen.

O eventualnoj tužbi Rio Tinto: Ne plašimo se, neka rade šta misle da je najbolje

(Beta) –  Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras da se ne plaši eventualne tužbe kompanije Rio Tinto posle odluke vlade da poništi sve dozvole u vezi projekta iskopavanja litijuma u Jadru.

Ona je na vanrednoj konferenciji za novinare rekla da je odluka vlade konačna i da ne bi ulazila u to da li će Rio Tinto tužiti Srbiju ili ne.

„Pokušali smo na otvoren i transparentan način uradimo šta je najbolje za naše gradjane. Mi se kompanije Rio Tinto ne plašimo, neka rade šta misle da je najbolje da rade. Mislim da je ova odluka ispravna i da još jednom govori o tome da slušamo naš narod i da je naš posao da zaštitimo njihove interese čak i kad mislimo nešto drugačije“, kazala je premijerka.

Komentarišući današnje saopštenje kompanije Rio Tinto u kom se izražava „zabrinutost“ zbog najavljenog povlačenja Prostornog plana za projekat Jadar, premijerka je kazala da bi volela da su takvu zabrinutost pokazali ranije i da su kako je rekla, bili otvoreniji za komunikaciju sa gradjanima Jadra i Radjevine. 

„Volela bih da su konstantno razgovarali sa narodom šta je taj projekat, kakve su koristi. Rio Tinto apsolutno nije pružio dovoljno informacija ni gradjanima ni vladi Srbije. Kad sam ih molila da poboljšaju komunikaciju sa lokalnom zajednicom, ništa se nije desilo“, kazala je predsednica vlade Srbije. 

Dodala je da odluku o Rio Tinto ne vidi kao iznudjenu jer kako je rekla, bilo je mnogo većih i dužih protesta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.