RIK: Birači sa Kosova mogu da glasaju u Bujanovcu, Raški, Kuršumliji i Tutinu

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Republička izborna komisija (RIK) odlučila je večeras da birači sa Kosova, na izbrima koje je raspisao zvanični Beograd za 3. april, mogu da glasaju u četri opštine  – Bujanovac, Raška, Kuršumlija i Tutin.

Ta odluka je doneta jer kosovske vlasti i zvanični Beograd nisu postigli dogovor o sprovodjenju aprilskih izbora na području Kosova, odnosno jer ih je Priština zabranila.

Pojedini članovi RIK-a imali su niz primedbi na tu odluku, te tvrdili da se time krši zakoni i ustav Srbije.

Ukazali su i na pitanje ko će organizovati prevoz do biračkih mesta i ko će platiti taj prevoz kao i ko će im garantovati bezbednost.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je rekao da RIK nije organ koji utvrdjuje da li je time “povredjen Ustav (Srbije) ili zakonski okvir” je, kako je naveo na RIK-u da postupa u skadu sa svojim nadležnostima.

“Na nama je da stvorim jedan pravni okvir u kome će se sprovesti izbori za sve biračke sa područja Kosova i Metohije”, rekao je on.

Naveo je i da  način na koji će biti organizovan prevoz birača takodje nije u nadležnosti RIK-a niti to, kako je dodao RIK može da razmatra.
Rekao je da je ta odluka “jedini i mogući zakoniti način” na koji birači sa Kosova i Metohije mogu da ostave svoje biračke pravo, odnosno na glasaju 3. aprila.
“Na omogućava i strankama, kao nosiocima pasivnog biračkog prava, s obzirom da će birački odbori biti organizovani u skladu sa zakonom da imaju predsednika, dva člana, zamenika predsednika…”, rekao je on.

Dodao je i da će predstavnici svih izbornih lista i kandidata za predsednik moći da učestvuju u radu biračkih odbora u proširenim sastavima.
“Što se tiče samog obaveštavanja birača sa Kosova i Metohije o vremenu i mestu glasanja, tu obavezu je na sebe i zaključkom vlade, preuzela Pošta Srbije i prvi put nakon dužeg vremena je to objedinjeno na jednom mestu “, rekao je on.
Naveo je da se ta obaveštenja već uručuju, te dodao da misli da će “u roku od nekoliko odana i biti uručena a najkasnije pet dana pre dana održavanja izbora”.

“Isto će važiti i za teritoriju Kosova i Metohije”, rekao je Dimitrijević.

Izrazio je nadu da će opštinske komsije imati u vidu udaljenost pojedinih biračkih mesta od mesta prebivališta birača na Kosovu i Metohiji.

Objasnio je da je na RIK-u da pruži potpunu logističku podršku, kao i za bilo koje biračko mesto u Srbiji.
Član RIK-a, advokat Vladimir Todorić je rekao da će neki od gradjana sa Kosova i Metohije morati da predju više od 120 kilometara da bi glasali.
Rekao je i da mu se čini “da je neko stavio vruć krompir u ruke RIK-a” kako bi doneo takvu odluku.