Revolucija na Instagramu: Da li će sakrivanje lajkova značiti kraj kulture influensera?

2
Foto: Profimedia

Najpopularnija društvena mreža za deljenje fotografija i snimaka – Instagram planira da sakrije broj lajkova na postovima, a nov sistem je na probi u sedam zemalja – Australiji, Brazilu, Kanadi, Irskoj, Italiji, Japanu i Novom Zelandu.

Ukoliko imate nalog na Instagramu, moći ćete da vidite broj lajkova onoga što se postavili, ali vaši pratioci neće. Moći će da kliknu da vide ko je lajkovao, ali će morati da broje imena na listi.

Nov sistem se već isprobava u nekoliko zemalja.

Ovo je veliki promena za Instagram, ali neophodna, ističu stručnjaci, koji sve više upozoravaju na efekat koji društvene mreže imaju na mentalno zdravlje i samopouzdanje mladih ljudi.

„Želimo da se vaši prijatelji fokusiraju na fotografije i snimke koje delite, a ne koliko lajkova imaju“, saopštili su iz Instagrama.

Lajkovi su postali srž ove i drugih društvenih mreža i neka vrsta digitalne valute, a mnogi se sada pitaju da li njihovim sakrivanjem Instagram rizikuje da umanji njihovu vrednost.

Takođe, u najvećem problemi našli su se influenseri čiji se uticaj upravo meri brojem lajkova. Kultura influensera oštro se kritikuje takođe zbog negativnog uticaja koji ima na mlade i druge korisnike društvenih mreža, i iako su neki oduševljeni idejom da bi influenseri mogli da izgube na važnosti, drugi ovaj potez smatraju nepravednim.

2 KOMENTARA

  1. Generalno nista se tu bitno ne menja. Sama cinjenica da vi znate koliko imate lajkova nece dobro uticati na sujetne i neuravnotezene.

  2. Dakle, Aleksandar Vučić Katastrofa i njegove predizborne kampanje na instangramu će uskoro postati prošlost Srbije!

Comments are closed.