Retki prepoznaju retke, ili priča Bila Voltona o Nikoli Jokiću: “Ponosan sam što me stavljaju u isti rang sa njim”

0
Foto: Profimedia

Kada se pokrene priča ko je najbolji visoki dodavač u istoriji košarke, priča se svede na nekoliko imena, među kojima je naravno i Nikola Jokić. Jedan od igrača koji se često spominju u tom kontekstu je i legendardni Bil Volton.

On je za GQ magazin govorio o srpskom centru i o tome koliko uživa dok ga gleda.

“Počele su da mi stižu poruke i mejlovi od prijatelja – Bile, da li si video ovog maloj”, započinje priču Volton. “Morao sam da vidim o čemu je reč, a onda mi je prvi utisak bio – wow, ovaj dečak je zabavan. Vrlo je inteligentan, kreativan i odličan je saigrač. Voleo bih da sam imao priliku da zaigram sa njim. Dolazi iz sjajne košarkaške kulture, ima dobrog trenera, dobar tim oko sebe, u odličnoj je situaciji”.

Volton se prisetio i upoznavanja sa centrom Nagetsa.

“Naš sin Luk je vodio Lejkerse i kao ponosni roditelji išli smo na njegovu utakmicu. A onda sam na drugoj strani terena video Jokića kako se zagreva i morao sam da mu priđem da se predstavim i da mu se zahvalim za igre koje pruža”, rekao je Volton.

Na veliki broj sličnih pitanja šta je zapravo toliko posebno kod Jokića i odakle crpi inspiraciju za takve pasove i kako ih uopšte izvodi s obzirom na svoju konstituciju, Volton je odgovorio jednom rečenicom.

“Sve je u životu flow and glow”.

A onda je objasnio.

“Važno je da sve ima svoj neprekidni tok, a Nikola upravo tako igra. Lopta iz njegovih ruku dobija ubrzanje i povezuje se sa njegovim saigračima. Kada igra jednog tima ima tok i kada je taj tok protivniku nepredvidiv, a to Jokićevi pasovi omogućavaju, onda je jako teško igrati protiv takvog tima”, istakao je Volton.

Činjenica da ga često spominju kada u TV emisijama govore o Jokiću i njegovom talentu, Voltona “čini ponosnim”.

“Uvek sam igrao da bih pobedio. To je ono što me je činilo srećnim. Želeo sam da moji saigrači izvuku svoj maksimum, da budu najbolji što mogu biti i zbog toga sam se trudio da im u tome pomognem. Volim timove koji igraju na taj način, kompaktno i timski. Volim igrače koji svoje saigrače čine boljim. Zbog toga sam ponosan što me stavljaju u isti rang sa takvim igračem”, rekao je on.

Objasnio je da njegovo oduševljenje ne potiče od toga što Jokić pomalo podseća na njega, već od toga što Džokerovi performansi pomeraju lestvicu sportskih postignuća ka gore.

“Uživam u fantastičnim sportskim rezultatima. Bilo da je to Tadej Pogačar na Tur de Fransu, ili Austrijanac i Nemac u finalu US Opena, ili Jokić. Kada gledaš košarku priželjkuješ šta će se sledeće dogoditi, imaš neka očekivanja, a sa Nikolom to nikada ne možeš da pretpostaviš. To njegovu igru čini posebnom i to ga izdvaja u vreme kada ligom dominiraju niski igrači”, objasnio je Volton.

I za kraj poslao poruku:

“Pozdravite mi Nikolu i poručite mu da sam veoma zahvalan jer me svojim igrama čini srećnim”.

Veliku priču o tome kako je Jokić najzad postao naš, iako nikada i nije bilo drugačije, čitajte u novom broju Nedeljnika koji će biti na kioscima od četvrtka, 24. septembra.