Rešenje ili još jedna stranputica? Ko se s kim svađa i koliko može da traje nova crnogorska vlada – Analiza Petra Komnenića

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Dva mjeseca nakon što je dobio mandat da formira vladu, i nešto manje od tri mjeseca nakon što je izglasano nepovjerenje timu premijera Zdravka Krivokapića, dojučerašnji potpredsjednik Krivokapićeve vlade i mandatar 43. saziva Dritan Abazović konačno je uspio da dobije podršku za svoj dugo najavljivani projekat manjinske vlade.

“Vladavina prava i ekonomski razvoj biće dva ključna stuba nove vlade. Tendencija je da se bavimo budućnošću, a ne da ostanemo zarobljeni u prošlosti”, saopštio je Abazović dodajući da je za Crnu Goru u ovom trenutku od ključne važnosti da dobije funkcionalnu Vladu, aktivnu Skupštinu i pravosudne institucije u punom mandatu.

Vladu, nakon neizvjesnih pregovora i međupartijskog nadgornjavanja i trgovine, čine URA, albanske i bošnjačko/muslimanske manjinske partije, prosrpska Socijalistička narodna partija koja je na prethodnim izborima bila na listi ljutih protivnika ovog koncepta i SDP (Socijaldemokratska partija). Ovako sačinjenu Vladu iz skupštinskih klupa će podržavati Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića, zbog čega dojučerašnji partneri URA Dritana Abazovića tvrde da se radi o nečuvenoj izdaji izborne volje građana koji su 30. avgusta 2020. nakon trodecenijske dominacije sa trona oborili Đukanovićevu partiju.

Ceo tekst Petra Komnenića objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 5. maja

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs