Rešenja krojimo prema potrebama korisnika

  Intervju: Đorđe Vuksanović, glavni direktor za transformaciju, A1 Srbija i A1 Slovenija

  0
  Foto: Promo

  O digitalnoj transformaciji kao neophodnom procesu kroz koji biznisi moraju da prođu zbog unapređenja poslovanja sve se više govori i u srpskim poslovnim krugovima. Šta to znači u praksi za korisnike, ali i vas kao operatora koji je, iako ima novo ime, prisutan na tržištu već 14 godina?

  I pre početka zdravstvene krize mi smo bili na putu digitalne transformacije, ali je pandemija te promene ubacila u šestu brzinu. U tim situacijama ključno je predviđanje i spremnost na preuzimanje rizika. Savremeni svet je sve brži i korisnici očekuju da budete korak ispred, partner koji će pre njih prepoznati potrebu i ponuditi odgovor. Mi smo godinama u svojevrsnoj nadogradnji telekomunikacionog operatora ka ICT kompaniji, jer budućnost već sada zahteva kreiranje optimalnih rešenja po sistemu „ključ u ruke”, pomoću kojih korisnici mogu da unaprede poslovne procese i tako povećaju efikasnost i profit. Naše nastojanje je uvek bilo baš u tom pravcu, s tim što smo sa prelaskom pod plašt velikog internacionalnog brenda A1 dobili dodatnu snagu, ekspertizu i resurse, što nam omogućava da budemo još brži u donošenju novih rešenja na tržište Srbije. Isto tako, ne gubimo iz fokusa naš primarni biznis, o čemu govori i podatak da smo prema izveštaju RATEL-a za prvi kvartal 2021. godine bili operator kod kojeg korisnici najviše prenose svoje brojeve.

  Koja su to rešenja na koja poslovni korisnici mogu da se oslone, a da nije reč „samo” o stabilnoj i brzoj internet konekciji?

  Ona je definitivno uslov bez koga se ne može i osnova digitalnog poslovanja. Da bismo podržali trend rasta broja korisnika i njihove potrebe, imamo značajna unapređenja na mrežnoj infrastrukturi, proširenju kapaciteta 4G mreže i još veće unapređenje data servisa. Uveliko radimo na dodatnim infrastrukturna proširenjima, posebno u Beogradu i u Vojvodini, koja će značajno unaprediti iskustva korisnika na čak 70 odsto mreže do kraja ove godine.

  Osim te infrastrukture, postavlja se pitanje kako tehnološki napredak može dodatno da se iskoristi, da donese benefit poslovnim korisnicima kroz optimizaciju poslovnih procesa i kreiranju novih poslovnih modela. Svesni značaja naprednih ICT tehnologija oni žele rešenja krojena prema svojim potrebama i napredno korisničko iskustvo. Zahvaljujući tome što smo deo A1 Telekom Austria Grupe sa više od 25 miliona korisnika u sedam zemalja, imamo uvid u najnovije trendove i pristup najsavremenijim tehnologijama. To su servisi koji će omogućavati brže i lakše poslovanje na bezbedan i digitalan način pomoću modela servisa „everything as a service” – poput Narrow Band IoT i privatnih kampus LTE mreža, Cyber Security iAdvanced Connectivity, kao i platformskih rešenja razvijenih u okviru naše kompanije A1 Digital – IoT Cumulosity i Exoscale Cloud hosting.

  Proizvodi privatnih, odnosno trgovačkih robnih marki sve više su popularni. Šta za korisnike znači što ste jedini od telco operatora ispratili taj trend lansiranjem A1 uređaja?

  Kao A1 Srbija otvorili smo znatno šire mogućnosti za unapređenje korisničke podrške i implementaciju najsavremenijih rešenja i inovacija baziranih na iskustvu iz A1 zemalja. A1 uređaji nedvosmisleno pokazuju snagu našeg internacionalnog brenda, jer ime kompanije stoji ispred uređaja i garant je visokog odnosa cene, kvaliteta i ekspertize. Prva generacija Alpha uređaja predstavljena je zajedno sa A1 brendom i povratna reakcija tržišta je prevazišla sva naša očekivanja. Upravo smo lansirali najnoviji model – A1 Alpha 21 pametni telefon. Koliko verujemo u kvalitet ovog uređaja govore i 3 godine garancije koje dajemo uz kupovinu ovog uređaja. Osim uređaja, fokusirani smo i na razvoj rešenja koja su dostupna ekskluzivno našim korisnicima – zahvaljujući uspešnoj saradnji sa kompanijom koja je deo mreže startapa koju A1 Grupa podržava, napravili smo A1 Net Protect, odlično rešenje za potpuno bezbrižno surfovanje internetom, bez razmišljanja o potencijalnim virusima, napadima i neprijatnostima od nebezbednih web lokacija i neispravnih veza, a kojih je nažalost sve više.