Kako bi se javnosti pojasnila situacija u vezi sa iseljenjem studenata iz doma Studentski grad u Novom Beogradu, koje je najavljeno za 20. jun 2020. godine, predstavnici ove institucije izneli su detalje koji se tiču organizacije smeštaja za vreme održavanja 5. Evropske univerzitetske igre 2020 (EUG 2020). Osnovni uslov za konkurisanje grada za mesto domaćina Evropskih univerzitetskih igara je posedovanje kapaciteta za smeštaj učesnika u studentske kampuse, koji pripadaju univerzitetskom gradu. U skladu sa tim, preduzete su mere koje će istovremeno omogućiti održavanje Univerzijade i bolje uslove za život studenata. 

Povratak u sobe svim studentima biće omogućen već od 1. avgusta. Korisnici domova zadržaće svoja mesta, a u tom periodu biće oslobođeni i plaćanja stanarine, čime će izbeći recepcijske cene koje se po pravilu uvode od 5. jula. Takođe, vreme tokom kojeg studenti neće boraviti u sobama, a pre samog početka manifestacije, biće iskorišćeno za već planirano uređenje smeštajnih kapaciteta. Po povratku u sobe stanare Studentskog grada dočekaće znatno bolji uslovi: sve sobe biće opremljene klima uređajima, bežičnim internetom, novim nameštajem i renoviranim kupatilima, što je značajno i za studente budućih generacija. 

U istom cilju, postignut je i dogovor sa resornim Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Univerzitetom u Beogradu koji će prilagoditi termine ispitnih rokova, a studentima čije obaveze na fakultetu ne budu usklađene s planiranom organizacijom Univerzijade biće ponuđen smeštaj u ostalim domovima Ustanove Studentski centar „Beograd”.

Predstavnici Ustanove SC „Beograd“ podsećaju da su studenti koji su konkurisali za mesto u domu blagovremeno informisani o planiranim privremenim iseljenjima u Studentskom gradu,  putem obaveštenja koja su pratila konkurs. Nezavisno od Univerzijade, tokom leta povećan je broj studenata koji ne borave u domovima, dok svake godine u letnjem periodu Ustanova SC „Beograd“ određuje studentski dom Studentski grad – Dom I, za domaćina međunarodne razmene studenata i turističke recepcije, sa čime su, takođe, korisnici domova upoznati prilikom raspisivanja konkursa.

Pete Evropske univerzitetske igre održaće se u periodu od 12. do 25. jula, a ovaj veliki društveni događaj od posebnog je kulturnog, sportskog i edukativnog značaja za državu i grad Beograd. Na manifestaciji će učestvovati oko 6000 studenata sportista sa 500 univerziteta iz 40 zemalja Evrope, a predviđa se da će prestonicu Srbije posetiti oko 10.000 ljudi iz inostranstva. Zbog svega toga, odlukom Vlade Republike Srbije, EUG 2020 proglašen je projektom od nacionalnog značaja, čiji je cilj povezivanje mladih ljudi, približavanje različitih kultura i običaja, promocija zdravih navika i ferpleja, kao i predstavljanje kulturnih, sportskih i turističkih potencijala Republike Srbije i grada Beograda.    

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.