Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da on, kao medicinski član štaba može da govori u ime svojih kolega, i smatra da „relaksiranje mera ne bi moglo da bude tema sednice u petak, jer trenutna situacija to ne dozvoljava i ne opravdava“.

Janković je za televiziju Pink rekao da ne bi želeo da prejudicira nove mere, ali ne bi govorio ni o starim, osim o tome da se one moraju poštovati.

„Već nekoliko puta se dešava da se pred sednice Kriznog štaba spekuliše i licitira šta će biti odluka na sednici pa se stvara atmosfera da, ako naše razmatranje situacije tog trenutka ne rezultira novim, dramatičnim, spektakularnim merama, onda je sednica bila besmislena i uzaludna“, naglasio je Janković, a prenosi N1.

Janković je ocenio da situacija u bolnicama nije dobra, da je sistem opterećen do krajnih granica, ali da on nije „pukao“, jer se pacijentima i dalje pruža neophodna pomoć. 

Mnogi zdravstveni radnici ispali su iz stroja, ali ima onih koji i dalje rade, a sve kako sistem ne bi pukao. Zato je važno poštovati mere i ne okupljati se bez preke potrebe, naglasio je on. 

„Ako se budemo okupljali iz bilo kog razloga koji nije nasušna životna potreba, u sledeću godinu ćemo ući sa opasnošću da još više ljudi oboli“, upozorio je Janković. 

On je ponovio da nije vreme za okupljanje i dodao da će svoju slavu, Svetog Nikolu, provesti u najužem krugu porodice jer je hrišćanski brinuti za svoje i tuđe zdravlje. 

„Da je umesto pandemije taj problem požar, videli bismo više solidarnosti, ali zašto smo manje solidarni kada je u pitanju pandemija, to je pitanje za analizu“, rekao je Janković. 

Kada je reč o prelasku granice i ulasku u Srbiju, Janković je rekao da se nikome ne može zabraniti da uđe u svoju zemlju, ali da je važno štititi zdravlje, pa će zato od 20. decembra na granici biti neophodan PCR test ne stariji od 48 sati, u suprotnom, određuje se kućni karantin od 10 dana. 

Janković je rekao da je dobro da prve vakcine ulaze u registraciju, uz napomenu da deca za sada nisu ciljna grupa za vakcinaciju, a prioriteti će biti oni koji su najviše izloženi virusu i oni koji su od njega najugroženiji.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.