“Relaksiranje mera ne bi moglo da bude tema sednice Kriznog štaba, trenutna situacija to ne dozvoljava…”

0
Foto: Printscreen Youtube / Nova S

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da on, kao medicinski član štaba može da govori u ime svojih kolega, i smatra da “relaksiranje mera ne bi moglo da bude tema sednice u petak, jer trenutna situacija to ne dozvoljava i ne opravdava”.

Janković je za televiziju Pink rekao da ne bi želeo da prejudicira nove mere, ali ne bi govorio ni o starim, osim o tome da se one moraju poštovati.

“Već nekoliko puta se dešava da se pred sednice Kriznog štaba spekuliše i licitira šta će biti odluka na sednici pa se stvara atmosfera da, ako naše razmatranje situacije tog trenutka ne rezultira novim, dramatičnim, spektakularnim merama, onda je sednica bila besmislena i uzaludna”, naglasio je Janković, a prenosi N1.

Janković je ocenio da situacija u bolnicama nije dobra, da je sistem opterećen do krajnih granica, ali da on nije “pukao”, jer se pacijentima i dalje pruža neophodna pomoć. 

Mnogi zdravstveni radnici ispali su iz stroja, ali ima onih koji i dalje rade, a sve kako sistem ne bi pukao. Zato je važno poštovati mere i ne okupljati se bez preke potrebe, naglasio je on. 

“Ako se budemo okupljali iz bilo kog razloga koji nije nasušna životna potreba, u sledeću godinu ćemo ući sa opasnošću da još više ljudi oboli”, upozorio je Janković. 

On je ponovio da nije vreme za okupljanje i dodao da će svoju slavu, Svetog Nikolu, provesti u najužem krugu porodice jer je hrišćanski brinuti za svoje i tuđe zdravlje. 

“Da je umesto pandemije taj problem požar, videli bismo više solidarnosti, ali zašto smo manje solidarni kada je u pitanju pandemija, to je pitanje za analizu”, rekao je Janković. 

Kada je reč o prelasku granice i ulasku u Srbiju, Janković je rekao da se nikome ne može zabraniti da uđe u svoju zemlju, ali da je važno štititi zdravlje, pa će zato od 20. decembra na granici biti neophodan PCR test ne stariji od 48 sati, u suprotnom, određuje se kućni karantin od 10 dana. 

Janković je rekao da je dobro da prve vakcine ulaze u registraciju, uz napomenu da deca za sada nisu ciljna grupa za vakcinaciju, a prioriteti će biti oni koji su najviše izloženi virusu i oni koji su od njega najugroženiji.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500