Relaksirane tenzije, dilovi i pretnje protestima: Ko je sa kim razgovarao i druge peripetije sastava nove vlade Crne Gore

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Crnogorski poslanici, najviše zahvaljujući glasovima skupštinskih predstavnika iz URE, izglasali su nepoverenje Krivokapićevoj vladi i smenili predsednika Skupštine Crne Gore Aleksu Bečića pre samo nedelju dana. Dok traju pregovori o novoj manjinskoj vladi, partije optužuju jedni druge, za izdaju, političku nestabilnost, neodgovornost i prekrajanje izborne volje.

U četvrak je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović obavio razgovore sa nizom parlamentarnih stranaka o formiranju evropske vlade koju je ta partija predstavila kao jedan od modela izlaza iz političke krize, a sastanak je organizovan i sa predstavnicima Demokratske partije socijalista (DPS), koji su kako navode iz URA “ranije najavili podršku evropskoj vladi bez učešća u istoj”.

Odmah su reagovali iz redova Demokrata, koji su najburnije reagovali na odluke o smeni vlade i predsednika Skupštine, a Momo Koprivica, predstavnik te stranke u crnogorskom parlamentu, rekao je da se međupartijski razgovor između URA i DPS vodio u državnoj instituciji – u zgradi Predsedništva i da preostaje samo da dovrše zloupotrebu državnog resursa tako što će zaključiti koalicioni sporazum u Vili Gorica.

“Abazović je juče potvrdio da računa na 30 poslanika DPS-a i da je zaključena koalicija s njima. Ko razgovara s Abazovićem, razgovara s DPS-om. On je most do DPS-a”, poručio je Koprivica.

Reagovali su i iz Demokratskog fronta. Predsednik Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić rekao je da su završili razgovore sa predsednikom Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimirom Jokovićem, gde su naveli da im je neprihvatljivo da bilo ko iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) ili tri koalicije potpisnice Sporazuma iz 2020. pravi dil sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

“Ako bi se to izneverilo, DF će krenuti sa protestima i blokirati čitavu Crnu Goru”, rekao je Mandić i naglasio da uskoro očekuju sednicu Glavnog odbora (GO) SNP, te da će obavestiti kada će početi “akcija” DF.

Takođe, predsednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera DF Milan Knežević rekao je da čine sve da kolege iz većine shvate ozbiljnost trenutne krize i da se nadaju da će sesti za zajednički sto i da neće biti dila sa DPS.

“SNP ponovo bira između Mila i Momira. Sad je življa Momirova ideja”, rekao je Knežević i istakao da Milo Đukanović ne može ostati na funkciji predsednika države, kao i da treba tražiti prevremene izbore za predsednika.

Abazović je naknadno istakao da personalni sastav nove crnogorks evlade nije još kompletiran i odbacio ocene o “teranju” Srba iz vlade, ističući da se ne bori za nacije, već za ljude i da će svi moći da budu deo ekipe bez ikakvih rezervi, samo da zadovolje kriterijume da bi se obavljao neki posao.

“Moramo da vraćamo građanski imidž, mislim da je to nedostajalo prethodnoj Vladi. Moramo da vraćamo imidž evropske vlade i sekularne vlade ali i da uvažavamo sve vjerske zajednice. Volio bih ta neka buduće vlada to preslikava”, rekao je Abazović.