(Beta) – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je na kraju drugog tromesečja ove godine nezaposlenost mladih u Srbiji iznosila 20,7 odsto, što je, prema njenim rečima, do sada rekordno niska nezaposlenost te kategorije stanovništva.

„Srbija i dalje ima ogroman problem sa nezaposlenošću mladih. Krajem drugog kvartala ove godine nezaposlenost mladih došla je do 20,7 odsto i to je rekordno niska nezaposlenost“, rekla je Brnabić novinarima na promociji projekta „Moja prva plata“.

Ona je navela da nezaposlenost mladih kontinuirano opada i precizirala da je krajem 2018. ona iznosila 29,1 odsto, krajem 2019. godine 25,5 odsto, a sada 20,7 procenata.

„Pre šest godina nezaposlenost mladih u Srbiji je bila 51,1 odsto“, podsetila je Brnabić i ocenila da je sadašnji rezultat dobar, ali da ona nije zadovoljna.

Istakla je da država mora da ide u još brže politike zapošljavanja, obuke, dokvalifikacije, navodeći da je otvorena i tema da li je potrebno učiniti srednje obrazovanje obaveznim.

Brnabić je rekla i da su mladi, u periodu od januara 2019. do jula 2020. godine, u okviru Programa poreskih olakšica, osnovali 222 preduzeća, od čega u osam firmi posao nije uspeo u prvih godinu dana.

Kako je objasnila, na osnovu tog programa uočeno je da se mladi teže odlučuju da otvaraju svoja preduzeća, ali kada ih otvore, mnogo su uspešniji od starijih.

Brnabić je podsetila je da je država 2018. godine usvojila Program poreskih olakšica za one koji su u poslednjih 12 meseci završili srednju školu ili fakultet.

Kako je navela, ta olakšica znači da onaj ko osniva preduzeće ne plaća porez i doprinos za sebe i devet svojih zaposlenih u prvoj godini poslovanja.

Najavila je i da će u okviru Nacionalne akademije za javnu upravu biti održane posebne obuke za gradonačelnike i predsednike opština o tome kako da rade sa mladima, dok će obuke održavati organizacije mladih.

Brnabić je rekla i da će organizacije mladih same odlučivati koje kategorije mladih će imati prioritet u dobijanju stanova za mlade, koje će država početi da gradi.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.