Rekordna kazna za Fejsbuk od 5 milijardi dolara: “Ovim se završava mračno poglavlja za nas…”

0
Foto Profimedia

Američko savezno regulatorno telo odobrilo je rekordnu kaznu od pet milijardi dolara za kompaniju Fejsbuk u okviru istrage o kršenju privatnosti podataka.

Američka Savezna trgovinska komisija (FTC) ispitivala je navode o tome da je politička konsultanstka firma Kembridž analiltika (Cambridge Analytica) na nelegalan način došla do podataka od oko 87 miliona korisnika Fejsbuka.

To je najveća kazna dodeljena jednoj tehnološkoj kompaniji i daleko zasenjuje drugu po redu najveću kaznu od 22 miliona dolara dodeljenu Guglu 2012. godine.

Fejsbuk je imao prihode od gotovo 56 milijardi dolara prošle godine, a ove godine analitičari očekuju oko 69 miljardi dolara.

“Ovim se zatvara mračno poglavlje i stavlja iza nas priča sa Kembridž analitikom. Investitori su još bili zabrinuti da kazna neće biti odobrena a sada Vol strit može malo lakše da diše”, rekao je Danijel Ajvs, analitičar kompanije Vedbuš.

Fejsbuk je odvojio tri milijardi dolara za moguću kaznu i u aprilu je kompanija saopštila da predviđa da će možda morati da plati do pet milijardi dolara.

Istraga protiv Fejsbuka počela je u martu 2018. posle izveštaja da je Kembridž analitika imala pristup podacima destina miliona korisnika te društvene mreže.

Istraga je bila usmerena na to da li je Fejsbuk prekršio sporazum iz 2011. prema kome je bio obavezan da jasno obavesti korisnike i dobije izričit pristanak da deli njihove podatke.

Još se ne zna da li će dodatne mere biti preduzete prema kompaniji kao što je povećan nadzor o zaštiti privatnosti ili da li će biti nekih ličnih posledica za generalnog direktora kompanije Marka Zakerberga.