Rekordan broj birača glasao je danas na lokalnim izborima u Hongkongu, prvima od početka nemira koji su u junu zahvatili tu autonomnu kinesku teritoriju. Vladini podaci pokazuju da je do sada glasalo 1. 524. 675 osoba, a preostalo je još devet sati do zatvaranja birališta, što je premašilo izlaznost na prošlim lokalnim izborima pre četiri godine. Više od 4,13 miliona glasača u Hongkongu ima pravo glasa na lokalnim izborima,

Ovi izbori posmatraju se i kao barometar podrške za liderku Keri Lam čiji mandat je obeležen gotovo šestomesečnim protestima koji su često bili i nasilni. Okružni saveti su niža vladina tela sa četvorogodišnjim mandatom koja se u 18 distrikta staraju za lokalne stvari, poput gradskog prevoza i objekata za rekreaciju.

Međutim, imajući u vidu da su antivladini protesti u gradu u toku i dalje, politička pitanja će možda biti važnija od lokalnih kad građani Hongkonga izađu na glasanje. Otkako je Velika Britanija vratila Hongkong Kini 1997, ovaj specijalni administrativni region funkcioniše po principu „jedna zemlja, dva sistema“. To gradu daje samoupravu i razne slobode, uključujući ograničena izborna prava.

Lider grada može biti nominovan i izabran samo od strane komiteta koji ima 1. 200 članova, uglavnom prokinske elite.

Opozicija pokušava da natera kinesku vladu da poštuje punu demokratiju za koju kažu da im je obećana Osnovnim zakonom, miniustavom grada, koji stanovnicima daje pravo da sami izaberu svog lidera.

To je upravo jedan od pet zahteva demonstranata i razlog ranijih prodemokratskih protesta 2014. Bez promene u političkoj strukturi, jedini način da javnost izabere svog lidera je preko okružnih većnika, koji čine oko 10 odsto izbornog komiteta, i šest odsto parlamentaraca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.