Rekonstrukcija Trga Republike košta nešto više od 768 miliona dinara. Zamena kocaka urađena o trošku izvođača…

2
Foto Profimedia

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda objavila je Ugovor za radove na uređenju Trga republike, prema kome je ugovorena neto vrednost radova 768.262.900 dinara, odnosno više od 6,5 miliona evra, sa rokom završetka od 420 dana od uvođenja izvođača u posao.

Direkcija navodi da će do kraja godine sa izvođačem radova napraviti konačni obračun cene, kada će se utvrditi svi viškovi i manjkovi radova, kao i nepredviđeni radovi, prenosi N1.

Direkcija navodi da su radovi na preslaganju kocaka na kolovozu oko Trga izvedeni o trošku izvođača radova, i dodaje da već sada raspolaže sigurnim podacima da će cena radova po konačnom obračunu biti niža od ugovorene, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Pre uvođenja u posao izvođač je dostavio bankarske garancije za dobro izvršenje posla u vrednosti od 76,8 miliona dinara, kao i odgovarajuće polise osiguranja, objavljeno je na zvaničnom sajtu Direkcije. Ugovor možete pročitati OVDE.

Površina rekonstruisanog prostora je blizu 1,5 hektara, a uklonjeno je više od 150 žardinjera i betonskih kocaka. Na trgu su ugrađene kamene ploče i kocke različitih dimenzija, kako bi se razdvojile saobraćajne i pešačke površine.

Za osvetljenje Trga republike ugrađeno je više od sto novih svetiljki, koje su predviđene za rad u sistemu daljinskog upravljanja i kontrole javnog osvetljenja. Nova javna rasveta obezbeđuje osvetljenje platoa, pešačkih staza sa bočnih strana platoa, scensku i dekorativnu rasvetu, osvetljenje spomenika knezu Mihailu i saobraćajnog poteza Kolarčeva-Makedonska.

Na pešačkim delovima trga zasađeno je 27 novih stabala tako da sada, na potezu Vasina–Makedonska–Kolarčeva, ima 53 stabla.

Parking za bicikle postavljen je u zoni drvoreda kod Narodnog muzeja, prema uglu sa Vasinom ulicom.

Posebnom obradom granita obeleženo je mesto Kapije, a na delu trga obeleženo je i mesto gde su sahranjivani crvenoarmejci poginuli u borbi za oslobođenje Beograda 1944. godine.

Tokom uređenja zamenjeno je i rekonstruisano oko 250 metara vodovodnih i kanalizacionih cevi, kao i elektroenergetska i telekomunikaciona mreža.

Projekat rekonstrukcije Trga republike urađen je prema prvonagrađenom radu na urbanističko-arhitektonskom konkursu sprovedenom 2015. godine, a javna nabavka za izvođenje radova sprovedena je sredinom prošle godine. 

2 KOMENTARA

  1. Архитекта Бакић је изјавио да то кошта 4,4 милиона евра. Сада је питање нешто измењено, али суштина остаје, где је преосталих 2 милиона ?

  2. dajte i nama gradjanima ritopeka zavrsite gradski vodovod.sramota je da u 21 veku narod ritopeka nosi kofice i kante i gura se u redu za vodu kad dodje cisterna.cena prevoza vode cisternama je visestruko prevazisla vrednost zavrsetka ritopeckog vovovoda.a sve to placa narod…

Comments are closed.