Boris Tadić, bivši predsednik Srbije, ekskluzivno je otkrio kako je Angela Merkel tražila 2012. godine veliku koaliciju SNS-a i DS-a, kako je ona propala, gde je napravljena vlada naprednjaka i socijalista, ali i mnoge druge detalje iz svoje političke i životne biografije: kako je video Tita, o ulozi Milana Milutinovića u njegovom životu, o uticaju Dobrice Ćosića, o razgovoru sa Bajdenom i aktuelnoj političkoj situaciji, i zašto misli da je najveći problem u današnjoj Srbiji – strah.

Kad ste se poslednji put videli sa Đinđićem?

Dva dana pred ubistvo. Prethodno sam bio u Vašingtonu na Molitvenom doručku. U to vreme je Đinđić napisao to čuveno pismo Džordžu Bušu i drugim svetskim liderima o statusu Kosova. To pismo nije bilo sročeno na dobrom engleskom, ne Zoranovom krivicom, već onih koji su ga prevodili.

Mislite na ovo što je otkriveno u našoj knjizi o Đinđiću? Da je reč ’kompromisno’ bila prevedena kao ’kompromitovano’?

Tačno tako. To pismo je veoma uznemirilo Stejt department, ne zbog te greške u prevodu, nego zbog sadržaja pisma. I pošto su saznali da sam u Vašingtonu, pozvali su me u Stejt department na visokom nivou. Bio je to veoma neprijatan razgovor. Nisam ni znao da je Zoran pripremio to pismo.

Koliko neprijatan?

Veoma. Tokom razgovora su korišćene i teške reči. Rekli su mi da poručim Đinđiću da znaju šta je namera pisma. Ambasador Ivan Vujačić bio je jako zabrinut zbog svega toga.

BORIS TADIĆ U NOVOM NEDELJNIKU: Ova vlast napravljena je 2012. u Moskvi, uz podršku Nemačke zbog Kosova * Evropske zemlje napravile su na Balkanu američku grešku iz Latinske Amerike * Bajden me pozvao da mi kaže šta će biti odluka MSP dan pre objave * Tenzije sa Milom oko Šarićevog klana i osveta “belih listića” * Zašto intelektualci nikad nisu imali vezu sa narodom * Kako sam sprečio Hojzgena da napravi veliku koaliciju DS i SNS * Nikolić hteo dvopartijski sistem, Vučić napravio medijsko-politički duopol * Nema proevropskih kandidata 22 godine nakon strateške odluke 5. oktobra * Šta danas misli o Titu, Dobrici Ćosiću, jugoslovenskoj ideji, demokratiji… * I kakvu je poruku dva dana pred ubistvo doneo Đinđiću iz Vašingtona?

Životni i politički intervju sa Borisom Tadićem objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 24. februara

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.