“Regeneron” posle lečenja Trampa traži hitno odobrenje za terapiju antitelima

  0
  Foto Profimedia

  Biotehnološka kompanija Regeneron kaže da je podneo zahtev američkoj administraciji za hranu i lekove (FDA) za hitno odobrenje (EUA) za eksperimentalnu terapiju monoklonskim antitelima. Isti koktel antitela dobio je predsednik Donald Tramp nakon što mu je dijagnostikovana koronavirus.

  “Prema našem sporazumu sa američkom vladom za početne doze REGN-COV2, ako se odobri EUA, vlada se obavezala da će ove doze besplatno staviti na raspolaganje američkom narodu i biće odgovorna za njihovu distribuciju”, navodi se u izjavi, prenosi CNN.

  “Trenutno su dostupne doze za približno 50.000 pacijenata, a očekujemo da ćemo u narednih nekoliko meseci imati doze za 300.000 pacijenata”.

  Eksperimentalno lečenje koktelom antitela ove kompanije još uvek je u velikim kliničkim ispitivanjima, ali je FDA dala pojedinačno odobrenje kao što se dogodilo u slučaju Trampa.

  “REGN-COV2 je kombinacija dva monoklonska antitela (REGN10933 i REGN10987) i dizajniran je posebno za blokiranje infektivnosti SARS-CoV-2, virusa koji prouzrokuje kovid-1”, navodi se u izjavi kompanije.

  “Kada pogledate potencijalnu korist naspram rizika, nedostaci su ovde vrlo niski jer nismo uočili bilo kakve probleme kada je u pitanju bezbednost”, rekao je izvršni direktor Regenerona, dr Leonard Šlajfer za CNN prošle nedelje nakon što je Tramp primio dozu od osam grama tretmana koji uključuje dve projektovane verzije proteina imunog sistema.

  Rani podaci iz ispitivanja lečenja antitelima objavljeni prošle nedelje pokazali su da je delovalo prilično sigurno sa malo neželjenih efekata.

  “Ova klasa lekova je izuzetno sigurna klasa”, rekao je dr Šlajfer.

  CNN se bavio vezama Trampa i ove kompanije.

  Akcije Regenerona porasle su u ponedeljak za odsto. Akcije su dostigle najviši nivo nakon što je Tramp na Tviteru objavio da će napustiti bolnicu u ponedeljak uveče.

  Izvršni direktor Regenerona, dr Leonard Šlajfer i predsednik Tramp su poznanici: on je član Trampovog golf kluba u Vestčesteru, a njegova kompanija je takođe u julu dobila 450 miliona dolara državnih sredstava u okviru predsednikovog plana Warp Speed za brzi razvoj vakcine i drugih tretmana za Covid-19. U međuvremenu, Tramp je takođe do nedavno posedovao akcije Regenerona (REGN) – kao i kompanije Gilead Sciences (GILD), proizvođača antivirusnog leka remdesivir koji takođe uzima. I jedne i druge akcije bile su navedene kao imovina u Trampovoj prijavi za 2017. godinu, mada nisu u poslednjoj koju je podneo za 2020. godinu.

  „Len i predsednik Tramp su poznanici koji dugi niz godina žive u oblasti Vestčester, ali nisu imali redovan kontakt do ove godine, kada su povremeno razgovarali o stvarima oko Covida“, navela je kompanij je Regeneron za CNN.