Referendum o promeni Ustava: Izlaznost oko 30 odsto, RIK kaže da je za “da” glasalo 61,84 odsto, ima nepravilnosti…

0
BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV)

 

U Srbiji su u u nedelju 20 časova zatvorena glasačka mesta na kojima su se građani Srbije izjašnjavali na referendumu o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Pravo glasa imalo je 6.510.323 građana. Građani su se na pitanje “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije” izjašnjavali zaokruživanjem odgovora “da” ili “ne”. Ne postoji cenzus u pogledu izlaznosti kao uslov da bi referendum uspeo.

RIK: Obrađeno 34,68 odsto glasačkih mesta, za „da“ glasalo 61,84 odsto

Direktor RZS Miladin Kovačević izneo je podatke koji su obrađeni do 22.30h, na osnovu obrađenih 34,68 odsto glasačkih mesta. Za “da” je glasalo 61,84 odsto, a za “ne” 37,10 odsto, preneo je N1.

U tim glasačkim mestima je, navodi Kovačević, obrađeno 27,85 odsto glasačkog tela.

Glasalo je 555.338 glasača, što je 30,63 odsto od ukupnog broja upisanih glasača na ovim biračkim mestima. To je, kaže, privremena ocena izlaznosti.

Ukupan broj glasačkih listića je 555.225, odnosno 99,98 odsto. Broj nevažećih listića je 5.758, što je 1,04 odsto, a važećih 549.467, odnosno 98,94 odsto.

Za “da” je bilo 343.436 građana, odnosno 61,84 odsto, a za “ne” 206.031 građanin, odnosno 37,10 odsto.

Iz RIK je saopšteno da se do ponedeljka neće oglašavati više.

Vučić: Za „da“ glasalo 60,48 odsto izašlih građana

Preliminarni rezultati pokazuju da su se građani Srbije na referendumu izjasnili da su za promene Ustava u oblasti pravosuđa, saopštio je predsednik Aleksanda Vučić Na konferenciji za novinare u sedištu Srpske napredne stranke (SNS).

Za „da“ je, kako je naveo, glasalo 60,48 odsto izašlih građana.

Prema njegovim rečima, za „ne“ je glasalo 39,52 odsto.

Nevažećih listića je bilo 1,01 odsto.

U Vojvodini je 60,3 odsto bilo za, a 39,7 odsto protiv.

U Beogradu je rezultat 45,4 odsto prema 54,6 odsto.

Vučić je rekao da je to rezultat na 97,02 odsto prebrojanih glasova.

“Srbija je danas poslala pozitivnu sliku u svet i verujem da ćemo uspeti da u narednom periodu uradimo više za svoju zemlju po pitanju demokrtaizacije, nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaca”, rekao je predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

“Mislim da smo uradili dobru stvar za svoju zemlju”, rekao je Vučić i zahvalio građanima koji su glasali i pokazali odgovornost da učestvuju u važnim procesima.

Vučić je odbacio ocene opozicionih stranaka da je ovo „krah referenduma“ i upitao da li oni misle da je 38 odsto birača koji su na referendumu glasali „ne“ glas za njih.

„Izbori su 3. aprila i nema nikakvog odlaganja izbora, a videćemo kakvi će rezultati da budu, videćemo baš“, rekao je Vučić, prenosi N1.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je izlaznost od oko 30 odsto velika za referendum i da je on i očekivao da učešće gradjana na glasanju bude izmedju 25 i 30 odsto.

Na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da očekuje da konačna izlaznost bude nešto veća od 30 odsto ali da to neće uticati na rezultate.

CRTA: Izlaznost 29,6 odsto, za „da“ glasalo 57,4 odsto

Programski direktor organizacije CRTA saopštio je da je na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa za “da” glasalo 57,4 odsto građana upisanih u birački spisak.

Prema rezultatima na osnovu 98 odsto obrađenog uzorka, bez glasača sa Kosova, za „da“ glasalo je 57,4 odsto upisanih u birački spisak.

Protiv je bilo 41,6 odsto.

Izašlo je, prema podacima Crte, 29,6 odsto građana.

Dačić: Ova vlast je prva koja je samu sebe razvlastila

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić je izrazio zadovoljstvo  opredeljem gradjana na današnjem referendumu o ustavnim promenama u pravosudju.

Dačić je na konferenciji za novinare rekao i da će, kada rezulati referenduma budu zvanično proglašeni, aktuelna biti prva vlast koja se odrekla ingerencija nad pravosudjem.

“Ova vlast je prva koja je samu sebe razvlastila u oblasti pravosudja, od kada postoji parlamentarizam u Srbiji”, rekao je on.

Odbacio  je kritike opozicije u vezi referenduma, te istakao da je oko 16.000 članova biračkih odbora bilo iz osam opozionih grupacija.

Prema njegovim rečima, oni koji su bili protiv referenduma žele da politika i ubuduće bira sudije.

Dačić, koji je i predsednik Skupštine Srbije, je rekao da će ustavne promete značiti mnogo i za nastavak evropskih integracija Srbija kao i za privlačenje stranih investicija.

Niš: U ponedeljak zvanični rezultati

Preliminarne rezultate referenduma o promeni Ustava u delu pravosudja podkomisija RIK za Niš objaviće u toku jutra, kazala je predsednica te podkomisije Ljiljana Berić.

Prema njenim rečima, na području grada Niša na referendum je izašlo 23,52 odsto upisanih birača.

Izlaznost do 19 časova – 27, 6 odsto

Na referendum o izmenama Ustava u delu o pravosuđu do 19 časova izašlo je 27,6 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je Posmatračka misije Crte.

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID) objavio je da su njegovi posmatrači obišli do sada 320 biračkih mesta i da su nastavili, tokom referendumskog glasanja da uočavaju prethodno uočene nepravilnosti.

DS: Referendum doživeo krah

Demokratska stranka ocenila je da je referendum o doživeo krah i da su organizatori ovog igrokaza doživeli težak poraz.

DS je u saopštenju, pre objavljivanja procenata izlaznosti i rezulata glasanja navela da je „na referendumu glasalo manje od 30 odsto“ upisanih birača.

CESID: Ponavljaju se nepravilnosti 

CESID je na svom sajtu naveo da se nepravilnosti ponavljaju tokom dana i da su to “javno glasanje, lošija organizacija glasanja i nisko poštovanje mera zaštite od kovida”.

“Uočeno je i vođenje paralelne evidencije glasača na GM 52 u Kragujevcu”, naveo je CESID.

Ocenjeno je i da “lošijoj organizaciji glasanja značajno doprinosi i da deo članova glasačkih odbora nije sve vreme na glasačkom mestu”.

Izlaznost do 18 časova

Do 18 časova na referendumu za promenu Ustava Srbije u delu o pravosuđu glasalo je 25,25 odsto birača, saopštio je direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević.

Na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK), Kovačević je naveo da je u regionu Vojvodine glasalo 28,63 odsto birača, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 24,59 odsto, u Južnoj i istočnoj Srbiji 23,39 a u regionu Beograda 22,88 odsto.

Miladinović je naveo da očekuje da će do zatvaranja biračkih mesta izlaznost na referendumu iznositi do 32 odsto svih birača Srbije.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević saopštio je da se prvi rezultati referenduma očekuju večeras nakon 22 časa, a da je rok za konačne rezultate, ako ne bude ponavljanja glasanja, petak 21. januar.

Dimitrijević je naveo da su se na po jednom biračkom mestu u Prokuplju, Koceljevi i u Beogradu, nakon prekida, stekli uslovi za nastavak glasanja.

U Nišu do 18 časova glasao tek svaki peti

U Nišu je do 18 časova na referendum o ustavnim promenama izašlo 22,12 odsto upisanih birača, izjavila je za agenciju Beta predsednica podkomisije RIK za Niš Ljiljana Berić. 

“Najveći odziv gradjana je u najvećoj niškoj opštini Medijani. Tamo je do 18 časova glasalo 23,83 odsto upisanih birača. Najmanji odziv je u opštini Pantelej. Glasalo je 19,96 odsto stanovnika te opštine”, rekla je Berić. 

Izlaznost do 16 časova

U Srbiji je do 16 časova na referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosudja glasalo 20,06 odsto upisanih birača.

Kako je rekao direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK), u Vojvodini je do 16 časova glasalo 22,55 odsto upisanih birača.

U regionu Beograda na glasanje je izašlo 18,41 odsto upisanih birača, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 19,26 odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 18,99 odsto upisanih birača.

U Prokuplju jedno biračko mesto zatvoreno zbog neregularnosti 

Prema informacijama sa glasačkih mesta, u Prokuplju je do 16 sati na referendum izašlo oko 15 odsto upisanih glasača.

Kako je saopšteno iz Izborne komisije zbog neregularnosti i nedostatka izvoda iz biračkog spiska zatvoreno je biračko mesto broj 72 u selu Bublica.

Na teritoriji Prokuplja nešto više od 30.000 birača glasa na ukupno 91. glasačkom mestu.

BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV)

CESID: Loša organizacija odbora i porodično glasanje 

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID) objavio je da su njegovi posmatrači obišli do sada 260 glasačkih mesta u 23 opštine i grada i da su nastavili da uočavaju prethodno uočene nepravilnosti.

CESID je, na svom sajtu u 16.00 naveo da su medju nepravilnostima najučestalije “loša organizacija rada glasačkih odbora i porodično i javno glasanje na više glasačkih mesta”.

Naveli su da tu spada i “nepoštovanje mera zaštite od kovida”

“Na jednom glasačkom mestu u Smederevu dogodio se kratki incident zbog alkoholisanog stanja jednog birača, ali nije došlo do prekida glasanja”, naveo je CESID.

RIK: Do 14 časova na referendumu glasalo 14,99 odsto upisanih birača 

 U Srbiji je do 14 časova na referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosudja glasalo 14,99 odsto upisanih birača.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK), najveći odziv je u Vojvodini gde je do 14 časova glasalo 16,84 odsto upisanih birača.

U regionu Beograda na glasanje je izašlo 13,9 odsto upisanih birača, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 14,14 odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 14,3 odsto upisanih birača.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević ocenio je da glasanje na celoj teritoriji Srbije protiče “u najboljem mogućem redu”, kao i da nije bilo “nikakvih problema” ni u vezi glasanja Srba sa Kosova u Raški, Novom Pazaru, Vranju i Kuršumliji.

“Nemam ispred sebe tačan podatak, ali sa teritorije Kosova i Metohije imamo oko 92.500 glasača”, rekao je Dimitrijević i najavio da će tačan broj saopštiti na narednoj konferenciji za novinare u 17 časova.

On je dodao da referendum prati 2.345 domaćih i stranih posmatrača koji su kako je rekao, prisutni na svakom biračkom mestu.

Crta: Nekim biračkim odborima upravljaju neovlašćena lica, pretili posmatračima 

Šef posmatračke misije organizacije Crte Raša Nedeljkov izjavio je danas da je uočeno da na nekim od biračkih mesta, tokom referenduma o promeni Ustava Srbije u delu o pravosudju, biračkim odborima upravljaju neovlašćena lica.

Na konferenciji za novinare u prostorijama organizacije, Nedeljkov je naveo da su dva posmatrača Crte dobila pretnje od tih lica, zbog čega je jedan od njih povučen sa biračkog mesta.

“Naš posmatrač nije više mogao slobodno, bez ometanja glasačkog odbora, da obavlja posao posmatrača”, rekao je on.

Nedeljkov je kazao da je primićena upečatljivo visoka nepripremljenost glasačkih dobra da sprovedu procedure tokom glasanja na referendumu o promeni Ustava Srbije u delu o pravosudju.

Nedeljkov je kazao da je Crta, koja je delegirala 800 posmatrača na 300 biračkih mesta u Srbiji, primetila da na trećini biračkih mesta u trenutku otvaranja nije bio kompletan sastav biračkih odbora.

“Na više od osam odsto biračkih mesta samo biračko mesto nije organizovano u skladu sa procedurom. To može da dovede do neproveravanja identiteta birača i ugoržavanja tajnosti glasanja”, kazao je on.

U Nišu do 16 časova glasalo manje od 18 odsto

U Nišu je do 16 časova na referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosudja glasalo 17,96 odsto upisanih birača.

Kako je za agenciju Beta rekla predsednica podkomisije Republičke izborne komisije (RIK) Ljiljana Berić, glasanje u Nišu odvija se bez problema.

“Gradskoj izbornoj komisiji javilo se 110 ljudi koji su zatražili da im se omogući glasanje kod kuće. Broj onih koji su tako glasali sigurno je veći jer su gradjani mogli da se prijavljuju i kod predsednika biračkih odbora”, kazala je Berić.

Na području grada Niša otvoreno je 176 glasačkih mesta, a pravo glasa ima 231.831 gradjanin.

U Novom Sadu do 14 časova glasalo 16,7 odsto

U Novom Sadu je do 14 časova pravo glasa na referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosudja iskoristilo 16,67 upisanih birača, saopšteno je iz Gradske izborne komisije (GIK).

Po rečima predsednika komisije Žarka Mićina, do sada nisu zabeležene nepravilnosti na 208 biračkih mesta i na svima se poštuju epidemiološke mere.

Pravo glasa u Novom Sadu ima 332.055 birača.

Crta: Do 13 časova izašlo 12 odsto birača na referendum 

Do 13 časova na referendum o izmenama Ustava izašlo je ukupno 12 odsto birača, saopštila je posmatračka misija Crte.

Na parlamentarnim izborima juna 2020. do 13 na glasanje je izašlo 22,9 odsto birača.

Posmatračka misija Crte ima rasporedjene posmatrače na 300 glasačkih mesta odredjenih na osnovu slučajnog uzorka reprezentativnog za Srbiju, bez glasača sa Kosova.

Izlaznost u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu u okviru republičkog proseka 

Izlaznost gradjana na referendumu danas do prvih podnevnih sati u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu kreće se u okvirima republičkog proseka.

Prema izjavama članova izbornih komisija, reč je o podacima sa nekih biračkih mesta koje Republička izborna komisija (RIK) uzima kao reprezentativni uzorak.

Na području te tri opštine registrovano je više od 147 hiljada gradjana sa pravom glasa.

Izlaznost do 12h

Od sedam sati ujutru kad su otvorena birališta, pa do 12 sati kada je napravljen novi prese, na teritoriji Srbije izašlo je 8,9 odsto ukupno upisanih birača. Ovu informavciju je objavio direktor RGZ Miladin Kovačević na novoj konferenciji za medije u sedištu RIK-a.

Kako protiče glasanje u pojedinim gradovima?

U Gornjem Milanovcu je do 12 sati na referendumu za promene Ustava u oblasti pravosudja glasalo 7,5 odsto upisanih birača.

Kako je rečeno agenciji Beta u Opštinskoj izbornoj komisiji, u toj opštini otvoreno je 66 biračkih mesta. 

U birački spisak Gornjeg Milanovca upisano je 35.561 gradjanin.

 U Nišu je do 12.00 časova na referendum o ustavnim promenama izašlo 7,87 odsto upisanih birača, izjavila je za agenciju Beta predsednica podkomisije RIK za Niš Ljiljana Berić.

“Glasanje za sada protiče u najboljem redu, nemamo ni jednu prijavu na neke eventualne nepravilnosti”, kazala je Berić.

Ona je navela da se izlaznost u Nišu utvrdjuje na osnovu broja glasova na 20 tipičnih biračkih mesta.

U tom gradu ima ukupno 176 glasačkih mesta, a o izmeni Ustava moći će da glasaju i osudjenici u Kazneno-popravnom zavodu, kao i vojnici.

U Nišu pravo glasa ima 231.831 gradjanin.

 U Pirotu je jutros u 7.00 sati otvoreno svih 86 glasačkih mesta, rečeno je Agenciji Beta u Gradskoj izbornoj komisiji.

U Pirotu su upisana 46.282 glasača.

Sekretar Gradske izborne komisije Irena Kostić rekla je agenciji Beta da se glasanje na referendumu za ustavne promene na području Pirota do podneva održava bez problema na svim biračkim mestima.

 U Čačku je do 12 časova na referendumu za promene Ustava glasalo 3,85 odsto upisanih birača, rečeno je agenciji Beta u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK).

U birački spisak Čačka upisano je 95.708 birača.

Oni mogu glasati na 104 biračka mesta.

CRTA: 15 odsto biračkih mesta nije otvoreno na vreme

Na referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosudja do 10 časova glasalo je 3,8 odsto upisanih birača a skoro 15 odsto biračkih mesta nije otvoreno na vreme, saopštila je danas posmatračka misija CRTA.

Iz misije su naveli da su sva biračka mesta otvorena, ali i upozorili da na skoro 30 odsto biračkih mesta nisu svi članovi biračkih odbora bili prisutni prilikom otvaranja mesta za glasanje.

Po podacima CRTA, odziv na referendum znatno je manji u odnosu na izlaznost na parlamentarnim izborima 21. juna 2020. godine kada je do 10 časova glasalo 9,1 odsto upisanih birača.

Naveli su i da je 97 odsto biračkih mesta opremljeno propisanim sredstvima za sprečavanje širenja korona virusa.

Posmatrači CRTA su kako se navodi, rasporedjeni na 300 glasačkih mesta a prvo obraćanje novinarima iz te misije najavljeno je za 16.30.

RIK: IZLAZNOST DO 10H 

Na referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosuđa koji se danas sprovodi u Srbiji, do 10 časova glasalo je 3,61 odsto upisanih birača, a do tog preseka najveći odziv 4,92 odsto zabeležen je u Vojvodini.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK), sva biračka mesta su otvorena na vreme, a do 10 časova nisu zabeležene veće nepravilnosti.

Do 10 časova u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji glasalo je 2,88 odsto upisanih birača, u regionu Beograda 2,92 odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 3,22 odsto. 

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, upitan da uporedi trenutni odziv sa odzivom na parlamentarnim izborima juna 2020. godine, ocenio je da to “nije sasvim uporedivo” jer su ti izbori, kako je rekao, održani tokom leta. 

“Ako gledamo izlaznost 21. juna 2020. godine tada je na parlamentarne izbore izašlo 9,3 odsto birača, a do kraja dana 48,3 odsto. To je bio letnji dan i danas očekujemo veću izlaznost tokom dana kad otopli”, rekao je Kovačević. 

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je jutros da je u 7.00 časova na 8.179 mesta počelo izjašnjavanje gradjana na referendumu o izmeni Ustava u pravosudnom delu.

 Pravo glasa ima 6.510.323 građana, a glasačka mesta biće otvorena do 20 časova. Građani će se na pitanje “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije” izjašnjavati zaokruživanjem odgovora “da” ili “ne”.

Ne postoji cenzus u pogledu izlaznosti kao uslov da bi referendum uspeo.

Protest u Severnoj Mitrovici

Građani predvođeni Srpskom listom okupili se u centru Kosovske Mitrovice gde je inače biračko mesto koje je zatvoreno danas, na dan održavanja referenduma o promenama Ustava Srbije. Skupština Kosova je u subotu usvojila rezoluciju koja zabranjuje održavanje tog referenduma na Kosovu.

Građani su nosili transparente „Da za budućnost, ne za sukobe“, „Zašto smo mi Srbi građani drugog reda“, „Glasam za mir, ne za teror“ i druge.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić upitao je zasto međunarodna zajednica nije otvorila biračka mesta.

“Na žalost, biračka mesta nisu otvorena. To je nešto za nas neprihvatljivo, jer ne tražimo ništa više od onoga što imaju i Albanci i Bošnjaci – pravo na izjašnjavanje”, rekao je Rakić.

Zamenik direktora Regionalne policije za sever Kosova Besim Hoti izjavio je potom da protest koji je danas organizovan na severu Kosova, na kojem je učestvovalo oko stotinak osoba, završen bez incidenata.

“Na protestu je improvizovano glasanje nakon usvajanja rezolucije u kosovskom parlamentu protiv održavanja ustavnog referenduma Srbije na teritoriji Kosova, a nije bilo incidenata”, rekao je Hoti.

Vučić: Dalekosežne posledice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će zabrana Prištine da Srbi na Kosovu glasaju na referendumu imati dalekosežne posledice i da Srbija “ostaje uz svoj narod”.

“To će imaće dalekosežne posledice, ali ne moraju sve da znaju i sve da čuju. U svakom slučaju, mi smo uz naš narod na Kosovu i Metohiji i zajedno sa našim narodom donosićemo odluke i u budućnosti”, rekao je Vučić.

Vučić je posle glasanja na referendumu o promeni Ustava ocenio da ponašanje Prištine “nije iznanadjenje”, s ozbirom da Vlada kosovskog premijera Aljbina Kurtija “maltretira i šikanira Srbe”.

“Ali Srbi su nedvosmisleno preko predstavnika svoje Srpske liste juče poklazali šta žele, a i danas su pokazali da je glas Srba sa Kosova i Metohije glas za ‘da’, i ‘da’ za Srbiju, a ne za Kurtija”, rekao je Vučić.

On je rekao da tu postoji “dublji problem”, a to je šta misle neke članice Kvinte, koju čine Amerika, Velika Britanija, Nemačka, Italija i Francuska.

“Valjda misle ili im ličimo na idiote, kad to kažem mislim u pravom smislu te reči”, rekao je Vučić i dodao da su oni u stanju da pozovu Albance na poštovanje demokratije i da se dozvoli Srbima glasanje ali ako Albanci to ne dozvole nećete čuti ni reč protesta a kamoli da će preduzeti neku akciju i sankciju.

Prema njegovim rečima da je nešto slično uradiio Milorad Dodik ili vlast u Beogradu protiv bilo koga, na bilo koji način i bilo kada “odavno bi bili sankcionisani i označeni kao loši momci koji prave probleme”.

Glasali Vučić i Ana Brnabić

Predsednica Vlade Ana Brnabić glasala je na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa. Brnabić je glasala na biračkom mestu u Školi za dizajn u beogradskom naselju Dedinje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle glasanja na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa izjavio da veruje da će građani glasati za napredak demokratije, vladavinu prava i istinsku nezavisnost pravosuđa i tužilaštva.

Vučić je rekao da su promene važne za strane investitore kojima je pravna država jedan od ključnih faktora prilikom odlučivanja o ulaganjima u Srbiju.

Predsednik Srbije glasao je na na biračkom mestu u dečjem vrtiću “Tesla – nauka za život”, na Novom Beogradu.

“Ako neko nije dobio poziv”

Dimitrijević je za RTS rekao da je glasanje počelo i na 29 mesta u Zavodima za izvršenje zavodskih sankcija, i dodatnih deset mesta za glasanje u inostranstvu.

Kako je naveo, konačan broj glasača koji je utvrdila RIK, je 6.510.323, a gradjani mogu da glasaju samo na onom biračkom mestu na kojem su upisani u izvod iz biračkog spiska.

“Ako neko nije dobio poziv ipak može da ostvari svoje pravo da se izjasni na referendumu jer je poziv samo pomoćno sredstvo koje služi biračkom odboru da lakše pronadje birača u izvodu iz biračkog spiska”, rekao je Dimitrijević.

On je rekao da RIK doneo posebno uputstvo kako bi moglo da se bezbedno glasa u vreme epidemije korone, uključujući i zaražene virusom.

U Nišu (skoro) sve redovno

Na teritoriji grada Niša jutros je na vreme u 7.00 časova otvoreno 175 glasačkih mesta, samo se na jednom biralištu kasnilo zbog tehničkih problema, izjavila je predsednica podkomisije Republičke izborne komisije Ljiljana Berić.

Berić je agenciji Beta rekla da je bilo kratkotrajnog kašnjenja u otvaranju glasačkog mesta broj 12 koje se nalazi u Osnovnoj školi “Ćele kula”, zbog problema sa UV lampom za očitavanje prisustva mastila na prstu.

Pravo izjašnjavanja na referendumu o promeni Ustava Srbije na području grada Niša 231.831 gradjanin koji će do 20 časova moći da izadju na 176 glasačkih mesta.

Dačić kao prvi glasač na izbornom mestu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić glasao je jutros u 7:06 na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, na biračkom mestu u Mesnoj zajednici „Dedinje“, u beogradskoj opštini Savski venac. Dačić je bio prvi glasač na tom biračkom mestu.

Republička izborna komisija odlučila je u subotu uveče da Srbi sa Kosova glasaju u Krušumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju, s obzirom da Priština ne dozvoljava bilo kakvo glasanje, osim u prostorijama Kancelarije za vezu u Prištini ili preko pošte.

Rok za objavljivanje rezultata referenduma je petak, 21. januar do 20 časova.

Ako građani na referendumu potvrde akt, onda se taj akt smatra usvojenim danom održavanja referenduma.

Nakon toga, Narodna skupština doneće odluku o proglašenju akta o promeni Ustava narednog dana od dana podnošenja konačnog izveštaja o sprovedenom referendumu.