Reditelj “Parazita” dočekan kao heroj u Južnoj Koreji

0
Foto: Profimedia

Povici dobrodošli i aplauz zaorili su se aerodromskom zgradom u Inčeonu kada se pojavio Bong Džun-ho i doneo u domovinu istorijske Oskare. Autora „Parazita“ dočekalo je oko 300 reportera i obožavalaca, prenosi RTS.

Dočekan ovacijama na najvećem aerodromu u zemlji, Bong je zahvalio svima na podršci, javlja Rojters.

Apsolutni pobednik ovogodišnje dodele Oskara rekao je pred okupljenim novinarima i poštovaocima:„Hvala vam na aplauzu, želeo bih da ja vama uputim aplauz zbog toga što se tako dobro borite sa koronavirusom. Pridružiću vam se u naporima da pobedimo virus tako što ću prati ruke izuzetno posvećeno. Srećan sam što sam kod kuće“.

Stanovnici Južne Koreje slavili su tokom čitave protekle nedelje istorijski uspeh njihove umetnosti na dodeli najprestižnijih filmskih nagrada.

Bioskopi i TV stanice reprizirali su Parazita, kao i druga Bongova ostvarenja poput hita Snowpiercer sa Krisom Evansom i Memories of Murder.

Priča o parazitima u kapitalističkom društvu prvi je film sa prostora van engleskog govornog područja koji je nagrađen Oskarom u kategoriji Najbolje ostvarenje.

Parazit je sa 92. dodele Oskara odneo ukupno četiri priznanja Američke filmske akademije. Osim pomenutog priznanja, pozlaćenu statuetu dobio je i u kategorijama Najbolji reditelj, Najbolji originalni scenario i Najbolji film van engleskog govornog područja