“Reditelj je želeo glumca koji zna da peva…”, a onda mu je policajac zabranio da prođe na set zbog izgleda. Kako su “Skupljači perja” zamalo ostali bez Bekima, dva puta

0
Foto: Printskrin

Film “Skupljači perja” stekao je kultni status u Jugoslaviji, bio je nominovan za Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Kanu, a u sećanju ljudi ostao je urezan način na koji je Bekim Fehmiu tumačio ulogu Belog Bore.

A malo je nedostajalo da Fehmijua ne bude u toj ulozi.

Njegova supruga Branka Petrić u davnom intervjuu opisala je kako je tekao proces pripreme i koliko se Bekim razočarao kada je saznao da će ulogu tumačiti neki ruski glumac umesto njega.

“Bekim, kakav je bio, kreće punim gasom da se bavi ulogom. Uzima neki tamni kolor šampon za kosu, kreće da uči romski jezik, pušta nokat na malom prstu. To je 1966. godine, film je premijeru imao 1967. I kad god kažem – hajmo, Bekime, da izađemo negde, da idemo tamo ili onamo, on sve odbija jer mora da se priprema”, rekla je Petrićeva. “Potpuno se posvetio tome. Odjednom Saša javlja da Belog Boru treba da igra neko ko je dobar pevač i da će to biti ruski glumac, član romskog pozorišta u Moskvi.”

Ipak, posle pomirenja, Fehmiu se pojavio na setu.

Njegov izraz i kostim bili su toliko upečatljivi i autentični da ga je policija zamalo sprečila da učestvuje u sopstvenom snimanju.

“Snimali smo na autentičnim mestima, većinu uloga igrali su pravi romi, uslovi su bili čudni. Bio sam odeven kao rom, sa sve dugom, neurednom bradom. Malo sam zakasnio na početak snimanja, a milicioner koji je pravio red među okupljenim ljudima nije mi dozvolio da prođem do režisera. Mislio je da sam jedan od onih koji posmatraju snimanje. Tek na intervenciju cele ekipe i snimatelja me je propustio i dalje me sumnjičavo posmatrajući…”, ispričao je Fehmiu u davnom intervjuu za “Plavi vijesnik”, iste godine kada je film imao i svoju premijeru.