Hrvatski političari oštro su reagovali na papinu izjavu o Alojziju Stepincu, ali su i izrazili uverenje da će Stepinac, i pored toga, biti proglašen svetim.

Nakon što je papa Franja izjavio da nije sve jasno oko slučaja Alojzija Stepinca i da je morao da pita srpskog patrijarha Irineja o Stepincu, usledile su reakcije brojnih političara, navodi zagrebačka televizija N1.

„Radi se o tome da Katolička crkva želi dobre odnose s Pravoslavnom crkvom, a za Pravoslavnu crkvu postoje kontroverze i papa vrlo verovatno pokušava da uskladi stavove s njima pre proglašenja. On je rekao da se radi o blaženom, kojem može da se moli i koji ima svoje kreposti“, izjavio je Nikola Grmoja iz opozicionog Mosta.

Najoštrija je bila evropska poslanica Ruža Tomašić ocenvši da papa dobro zna ko je srpski patrijarh i da „Irinej nije onakav kakvim želi da se prikaže“.

„Oni su blagosiljali tenkove i topove koji su išli na Hrvatsku. Jedan takav ne može da bude svedok. Poslala sam mu pismo, a on traži istinu na drugoj strani… Papa na ovaj način još jednom sudi Stepincu. Zašto bih mislila ono što papa misli?“, rekla je Tomašić.

Hrvoje Zekanović iz Hrasta uveren je da će Stepinac uskoro biti proglašen svetim.

Katolička crkva ima svoja pravila. Ja sam siguran da je papa Franja svestan značaja Stepinca za hrvatski narod i Katoličku crkvu, usudio bih se da kažem i čovečanstvo. Žao mi je što Srpska pravoslavna crkva i neki pojedinci iz srpske politike to ne uviđaju, ali i tamo su zaduvali neki malo drugačiji vetrovi. Ja sam siguran da ćemo uskoro i u Zagrebu i u Vatikanu slaviti proglašenje Stepinca svetim“, izjavio je Zekanović.

Na pitanje novinara kako tumači poruke koje je poslao papa, Zekanović je odgovorio: „Papa Franja govori informacije koje ima. On nije rekao da neće biti kanonizovan, već da Katolička crkva radi jako temeljno i polako. Imali smo samo nekoliko brzih proglašenja“.

Po povratku iz Bugarske i Severne Makedonije, papa je novinarima HRT-a u avionu izjavio da je Stepinac bio duševan čovek, zato ga je Crkva proglasila blaženim.

„Ali u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne tačke, istorijske tačke. Molio sam se, promišljao sam to, tražio sam savete i video da treba da zatražim pomoć (srpskog partijarha) Irineja. On je velik patrijarh. Irinej je pomogao, napravili smo zajedničku istorijsku komisiju i sarađivali smo. I Irineju i meni jedini je interes istina. I da ne pogrešimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikom to ne bi služilo“, rekao je papa Franja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.