Razvoj talenata i ubrzane promene na tržištu rada – prvi AFA Talent Development Forum

  0

  10.06.2021. godine od 09:30h do 19:30 (virtuelno 3D okruženje)

  Pitanje razvoja talenata je pitanje razvoja budućnosti i upravo zato motivisanje cele zajednice da se kontinuirano bavi talentima mora biti prioritet, a ne plan za budućnost. Centralna tema ovogodišnjeg Foruma je „Talent paradoks“ – činjenica da na tržištu vlada rat za talentima, dok istovremeno svedočimo velikom rasipanju talenata i nemogućnosti da ih pronađemo i zadržimo – kako u kompanijama, tako i u zemlji.

  Na Forumu ce učestvovati 60 govornika iz zemlje i sveta, među kojima će biti eminentni eksperti iz sveta biznisa, edukatori i lideri iz različitih sfera privrede, univerzitetski profesori, ambasadori, predstavnici državnih institucija, nevladinih organizacija.

  U Srbiji većina kompanija (> 50%) ima poteškoća u zapošljavanju mladih talenata, iako čak 94% njih ocenjuje svoje okruženje izuzetno posvećenim razvoju veština zaposlenih.  Globalno, 8-10 izvršnih direktora zabrinuto je zbog dostupnosti ljudi sa pravim veštinama (Svetski ekonomski forum). Sa ciljem iznalaženja načina za prevazilaženje talent paradoksa i isticanja najboljih domaćih i inostranih praksi u dugoročnom razvoju talenata, AFA Talent Development Forum okupiće sve relevantne članove društva kojih se ova tema tiče.

  Na centralnom okruglom stolu Foruma publika će praćenjem ovog on line foruma moći da čuje izlaganja istaknute stručnjake poput Jelene Zdravković, prodekanke na Univerzitetu u Stokholmu, Nevene Stefanović, HR direktorke kompanije Telenor, Vesne Damnjanović, profesorke Fakulteta organizacionih nauka i liderke uspešnih studenata iz organizacije Case Study Club, Gabrijele Grujić Garić, pomoćnice ministra prosvete i kreatorke Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja, Darka Budeča, osnivača uspešne domaće kompanije Buck, i Mateje Zdravkovića, nagrađivanog stipendiste i studenta II godine fizike na Oksfordu.

  Publika će na Forumu imati priliku da čuje i kako se razvijaju talenti u jednoj od najuspešnijih svetskih kompanija kroz lični karijerni put keynote govornice Sare del Fabro, koja je u kompaniji IKEA prešla put od početničke pozicije u magacinu do glavne izvršne pozicije za celu Jugoistočnu Evropu.

  O razvoju talenata i perspektivi koju donosi novo tehnološko doba diskutovaće se u okviru panel diskusija “Jačanje veza između privrede i univerziteta”, “Zanimanja budućnosti i kako se pripremiti za njih”, “Veštine za 21. vek”, “Formalni i neformalni načini sticanja veština”. Biće prilike da se čuju i najuspešnije razvojne prakse iz sveta od ambasadora i diplomata zemalja koje prednjače u razvoju talenata poput Kanade, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Izraela i dr.

  Ono što donosi dodatnu vrednost Forumu jeste činjenica da će dijalog obuhvatiti široki krug iskustava i perspektiva: biznis perspektivu (govornici iz kompanija Ikea, NCR, A1, Delhaize, Addiko, Telenor, Delloite, IDC, NIS, Infostud…), perspektivu države (kroz učešće Ministarstva prosvete i Tačke povratka), inostranu makro perspektivu (kroz iskustva drugih zemalja iz ugla ambasadora Kanade, Izraela, UAE, Holandije i Australije), perspektivu akademske zajednice i profesora iz zemlje i sveta (sa Matematičkog, Računarskog, Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i Nišu, Fakulteta organizacionih nauka, FEFA i dr, kao i univerziteta u Stokholmu i Prinstonu), i na kraju sa stanovišta nevladinih organizacija, udruženja i neakademskih edukatora (UNDP, Vojvodina ICT klaster, AmCham, BOŠ, Krojačeva škola, Kampster, Crater studio…). Pored navedenih, priliku da direktno učestvuju na panelima i podele svoje stavove i mišljenja imaće i daroviti studenti i Srbije. Među njima će biti mladi koji se trenutno školuju na prestižnim inostranim univerzitetima, kao i nagrađivani studenti sa domaćih univerziteta.

  Takođe, u okviru ovogodišnjeg AFA Talent Development Foruma, organizovano je istraživanje sa studentima, kompanija i profesorima, kako bi se sagledali izazovi i prilike iz ugla glavnih zainteresovanih strana kada je u pitanju razvoj mladih talenata. Rezultati sva tri istraživanja biće predstavljeni na samom Forumu, a posetioci će imati prilike da čuju i zaključke globalnog istraživanja o mladima koje kompanija Deloitte sprovodi svake godine, jer će gost Foruma biti Ivan Stefanović, rukovodilac sektora za konsalting u srpskom ogranku ove kompanije.

  AFA poziva i sve kompanije koje smatraju da na pravi način razvijaju potencijale mladih da se prijave za nagrade i dobiju neku od titula za najbolje kompanije u razvoju mladih (link za prijave: https://talent.afa.co.rs/poslodavci/).

  Pristup konferenciji će imati svi koji se registruju na https://talent.afa.co.rs/registracija/