“Razvod narodnjaka i Fidesa”: Kako se menja odnos snaga u Evropskom parlamentu?

0

(Beta) – Izlazak mađarske vladajuće partije Fides iz grupe Evropska narodna partija (EPP) u Evropskom parlamentu nije za potcenjivanje jer će dovesti do očigledne promene u odnosu snaga u instucijama EU, uticati na politiku Unije i doneti promene na geopolitičkom planu.

Konkretno, iako odlazak Orbanovih evroposlanika omogućava bližu saradanju između EPP, Makronove grupe i socijaldemokrata, on takođe produbljuje geografske podele između severa/zapada EU i dela “nove Evrope”, navodi se u analizi Voutvoča Evropa (VoteWatch Europe).

Takođe taj izlazak daje “plodno tle” za jačanje uticaja igrača van EU u “dvorištu Unije”, ocenjuje ta nezavisna organizacija koja prati evropske izbore.

Nakon višegodišnjeg sporenja oko vladavine prava i poštovanja evropskih vrednosti u Mađarskoj, vladajuća stranka Fides juče je napustila grupu EPP u Evropskom parlamentu.

Fiders je tako preduhitrio isključenje cele stranke a ne poslanika pojedinačno iz grupe, a koje je omogućeno izmenama poslovnika.

Odlaskom Orbanove delegacije grupa EPP je izgubila 12 evroposlanika, možda i više, s obzirom na bliske veze Fidesa i mađarske manjinske partije u Rumuniji.

“To očigledno ide u korist S&D (Socijalisti i demokrate) i Obnovimo Evropu jer su te dve grupe stekle prednost u odnosu na onu (EPP) koju vodi Manfred Veber”, navodi se u analizi Votvoča.

Kako se dodaje, jaz između EPP i S&D mogao bi da bude dodatno smanjen ako propadnu pregovori o ulasku pet evroposlanika italijanskog Pokreta pet zvezda u S&D.

Izlazak Mađara takođe slabi tržišno orijentisane snage u EPP koje su zavisile od velike Fidesove delegacije u “borbi” sa poslanicima narodnjaka koji naginju levici iz severozapadne Evrope, posebno oko regulatronih pitanja.

Isto tako, iako su posebno glasni kada je reč o migraciji, rodnim pitanjima i vladavini prava, Mađari su, kao i druge delegacije iz centralne i istočne Evrope, generalno podržavali politiku slobodnog tržišta u pitanjima regulative unutrašnjeg tržišta i EU agende u međunarodnoj trgovini.

Ključno pitanje sada je gde će Fides otići a podaci Votvoča kao na najverovatniji izbor za tu partiju ukazuju na grupu Evropski konzervativci i reformisti (ECR).

Kako navode, osim svoje stare grupe EPP, Fides se uglavnom slagao sa grupom ECR kod glasanja u Evropskom parlamentu – u 72 odsto slučajeva, dok je kod grupe Identitet i demokratija (ID) poklapanje bilo u samo 51 odsto.

U prilog ECR kao budućoj grupi Fidesa u odnosu na grupu ID govori i to što su im stavovi oko EU budžeta bliži stavovima članica EU iz centralne i istočne Evrope.

Od značaja će biti i druga pitanja, poput slobode kretanja u EU ili trgovine, navodi Votvoč.

Votvoč ocenjuje i da kraj “telenovele EPP-Fides” ukazuje da je mađarska vlada procenila da će joj biti bolje da “žonglira” sa raznim konkurentskim uticajima nego da ostane pod direktnom “zaštitom” CDU/CSU (nemačke kancelarke Angele) Merkel i njihovih saveznika.

Ukazuje se i da bi poslovni interesi Nemačke, Francuske, ali i drugih bogatijih zemalja, poput Austrije Holandije, mogli da budu ugroženi zbog igrača van EU i sa Zapada i sa Istoka, odnosno s jedne strane iz SAD i Velike Britanije a s druge iz Kine, Rusije i Turske.

U analizi se zaključuje da zainteresovane strane u EU moraju pažljivo da prate šta se dešava i pripreme odgovarajući pristup kako bi sprečile dalje podele u Uniji.