“Razumem bes, ali napad na Ruždija je strašan i tužan”: Bivši premijer Pakistana prekinuo ćutanje islamskih političara o napadu na pisca

0
EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER

Bivši premijer Pakistana Imran Kan kaže da je napad na britanskog pisca indijskog porekla Salmana Ruždija bio potpuno neopravdan.

Kan je napad opisao kao “strašan” i “tužan”. On je naglasio da je gnev islamskog sveta na Ruždijevu knjigu “Satanski stihovi” razumljiv, ali da ne može da opravda napad, piše Gardijan.

Pre deceniju, bivši pakistanski premijer se povukao sa događaja koji je organizovan u Indiji kada je saznao da će na istom učestvovati i Ruždi. Ipak, čini se da Kan nije izrazio podršku nasilnoj akciji protiv pisca rođenog u Indiji. Njegovo osuđivanje napada je, zapravo, upečatljivo u regionu gde je većina političara odstupila da komentariše događaj.

Između ostalog, Kan je rekao da očekuje da će avganistanske žene “ostvariti svoja prava” pod talibanskim ograničenjima.

Pre godinu dana, Kan je izazvao zaprepašćenje na zapadu, i među mnogim Avganistancima, kada je pozdravio talibansko preuzimanje vlasti, rekavši da je reč o „razbijanju lanaca ropstva“. On je tada branio odnos talibana prema ženama i devojkama, opisujući to kao lokalnu „kulturnu normu“.

Godinu dana kasnije, žene su i dalje isključene iz avganistanske radne snage, a devojčicama starijim od 14 godina i dalje je zabranjeno da pohađaju školu. Kaan, međutim, sada insistira da promena mora doći unutar Avganistana.

„Na kraju će avganistanske žene, avganistanski narod, ostvariti svoja prava. Oni su jaki ljudi. Ali ako potisnete talibane spolja, znajući njihov način razmišljanja, oni će samo postaviti odbranu. Oni samo mrze spoljno mešanje”, rekao je Kan.

Kan, koji se bori za svoj politički opstanak nakon što je svrgnut sa funkcije u aprilu, kaže da su njegovo osoblje i sledbenici proganjani i zastrašivani, kao i da se bori sa osmogodišnjim optužbama za nedozvoljeno finansiranje kampanje koje bi mogle dovesti do zabrane bavljenja politikom.