“Razočaravajuće”: Kako Berlin ocenjuje ponašanje Vašingtona u američko-francuskoj krizi

0
(Beta/Chief Mass Communication Specialist Joshua Karsten/U.S. Navy via AP)

(Beta-AFP) – Ponašanje SAD u slučaju nabavke podmornica, u kojem se suprotstavljaju Francuskoj, je “iritirajuće i razočaravajuće”, rekao je danas nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas na margini zasedanja Generalne skupštine UN. 

“Mogu da razumem bes naših francuskh prijatelja. Ono što je odlučeno i način na koji je to odlučeno je iritirajuće i razočaravajuće, ne samo za Francusku”, rekao je Mas novinarima u Njujorku.

On je rekao da takvo ponašanje čini stvari mnogo komplikovanijim i da veruje da će za sada ostati tako.

Američki predsednik Džo Bajden je 15. septembra objavio novi strateški savez sa Australijom i Velikom Britaniom kojim je prekinut veliki ugovor o australijskoj nabavci podmornica od Francuske što je izazvalo ogorčenje Pariza. Pariz nije bio uopšte unapred upoznat o ovim planovima.

Franucska je i dalje besna i optužila je novog vođu Bele kuće koji je obećao da će se Amerika vratiti svojim saveznicima da koristi metode slične njegovom republikanskom prethodniku Donaldu Trampu. 

Mas je rekao da nikad nije imao iluzije da neće više imati problema sa novim američkim predsednikom.

“Treba da razmišljamo u Evropi o načinu jačanja novog evropskog suvereniteta. Na nama je da to učinimo ili ne učinimo”, rekao je on.