Razgovor o rekonstrukciji crnogorske Vlade bez dogovora: Krivokapićev rok je 10. oktobar

0

(Beta) – Predstavnici crnogorske parlamentrane većine nisu danas uspeli da se sa premijerom Zdravkom Krivokapićem dogovore oko rekonstrukcije Vlade jer je deo poslanika Građanskog pokreta Ujedinjenja reformska akcija (URA) Dritana Abazovića bio protiv.

Krivokapić je predložio da rekonstruisana Vlada ima 16 resora i tri potpredsjednika, kao i razdvajanje četiri najveća ministarstva – Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstva javne uprave digitalnog društva i medija, resora kapitalnih investicija i Minisatrstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma.

On je dao rok strankama da se do 10. oktobra dogovore.

Samo jedan od ukupno četiri poslanika URA podržava rekonstrukciju Vlade po modelu koji je predložio Krivokapić.

Vladajuća koalicija ima minimalnu prednost od jednog poslanika – ukupno 41 poslanik od 81 koliko ih ima u crnogorskom parlamentu.

Za rekonstrukciju je potrebna podrška sva četiri poslanika URA.

Ostatak parlamentarne većine – Demokrate i Demokratski front (DF) uglavnom je usaglasio stavove o modelu rekonstruisane Vlade sa premijerom.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević kazao je, nakon sastanka, da je većina poslanika na jednoj a tri poslanika GP URA na drugoj strani.

Potpredsednik GP URA Miloš Konatar kazao je da je sastanak iskristalisao dva različita principa i da je njihov da je rekonstrukcija moguća samo na ekspertsko-nestranačkim principima.

On je poručio da Vlada mora ostati ekspertska i nestranačka.

Kriza aktuelne vlasti, zbog koje se ovih dana pregovara o rekonstrukciji Krivokapićevog kabineta, počela je danom formiranja ekspertske vlade – protiv koje je bio Demokratski front (DF), a kulminirala je odlaskom poslanika tog političkog saveza iz Skupštine nakon smene ministra pravde Vladimira Leposavića zbog njegove izjave o Srebrenici i usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

DF je zbog toga otkazao podršku Krivokapiću, poručivši da ako ne budu izabrani nova vlada i novi premijer, najkasnije do kraja godine treba organizovati vanredne izbore.

Međutim, DF je uprkos tome našao zajednički jezik s Krivokapićem neposredno uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija 5. septembra kada je premijer tražio njihovu podršku da se ustoličenje i pored velikog bezbedonosnog rizika i protesta i blokada održi u Cetinjskom manastiru.

Nakon toga su DF i Demokrate predložile rekonstrukciju Vlade u koju bi ušli političari.