Rat u Ukrajini: Zelenski nazvao Putina “teroristom”, referendum o pripajanju Hersona Rusiji “do kraja godine”, novi raketni napad na Harkov

0
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Sto dvadeset šesti dan rata u Ukrajini. Volodimir Zelenski otužio je Vladimira Putina da je postao “terorista”, a razlog je ruski napad na tržni centar u Kremenčuku gde se još traga za nestalim licima. Prema rečima tamošnjeg guvernera, Harkov je ponovo napadnut, a prilikom novih raketnih napada ubijeno je pet osoba. Rusi negiraju da su direktno napali tržni centar.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini pratite na sajtu Nedeljnika.

20.26 – Rusija je spremna da ispunjava svoje obaveze u vezi sa snabdevanjem hranom i đubrivom, potvrdio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

“Potvrđena je spremnost Rusije da nastavi da ispunjava svoje obaveze u vezi sa izvozom hrane i đubriva uprkos činjenici da je sprovođenje tih obaveza značajno otežano nelegalnim jednostranim sankcijama zapadnih država i narušavanjem globalnih proizvodnih lanaca zbog pandemije virusa korona”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

“Naglašeno je da je izvoz ukrajinskog žita otežan zbog miniranja Crnog mora od strane režima u Kijevu”, navodi se u saopštenju.

18.49 – NATO je pozvao Švedsku i Finsku da postanu članice te vojne alijanse, navodi se u zajedničkom saopštenju koji je objavljen na samitu NATO-a u Madridu.

14.15 – Samit NATO u Madridu pokazao je agresivnost Alijanse prema Rusiji, ocenio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i dodao da je najavljeno širenje vojnog saveza na Finsku i Švedsku “duboko destabilizirajuće”. 

“Samit u Madridu konsoliduje agresivno blokiranje Rusije od strane atlantskog saveza”, rekao je Rjabkov ruskim agencijama.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da samtra Rusiju “direktnom pretnjom” za bezbednost zapadne vojne alijanse. Američki predsednik Džozef Bajden objavio je danas na samitu Alijanse u Madridu da će SAD ojačati svoje vojno prisustvo u Evropi.

Zapad je rešio da ojača vojna sredstva zbog napada Rusije na Ukrajinu u febrauru. (Beta)

13.41 – SAD i njihovi saveznici blokirali su ili zamrzli više od 330 milijardi dolara ruskih sredstava od početka sukoba u Ukrajini, saopštilo je danas američko ministarstvo finansija. 

Zapadni saveznici blokirali su 30 milijardi dolara imovine sakncionisanih ruskih oligarha ili članova ruske elite, i “zaledili” oko 300 milijardi dolara Ruske centralne banke, navodi se u saopštenju koje je izdala radna grupa zapadnih saveznika zadužena da prati imovinu ruske elite (Repo), objavilo je američko ministarstvo.

Pored toga zaplenjeno je najmanje pet luksuznih jahti i nekretnina koja pripada ili je pod kontrolom ruskih državaljana pod sankcijama.

“Zajedno obezbeđujemo da sankcije nastavljaju da koštaju Rusiju zbog njene neizazvane i produžene agresije u Ukrajini”, navodi se u saopštenju. (Beta)

13.20 – Velika Britanija objavila je novi paket sankcija Rusiji koji obuhvata 13 pojedinaca i entiteta, među su rođak ruskog predsednika Vladimira Putina i oligarh Vladimir Potanin, koji je od strane britanske vlade opisan kao drugi najbogatiji čovek u Rusiji.

12.46 – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je na izjavu Borisa Džonsona koji tvrdi da Putin ne bi napao Ukrajinu da je žensko, rekavši da je “stari Frojd mogao samo da sanja o takvom predmetu za istraživanje”.

11.44 – Šef ruske administracije u okupiranom Hersonu Kiril Stremusov rekao je da tačan datum referenduma o pridruživanju ove regije Ruskoj Federaciji nije određen, ali da se njegovo održavanje očekuje do kraja ove godine.

11.06 – “Rusija predstavlja direktnu pretnju za našu bezbednost”…

10.31 – Italijanski premijer Mario Dragi rekao je da će predsedniku Rusije Vladimiru Putinu biti zabranjeno da prisustvuje samitu G20 koji se u novembru održava u Indoneziji.

10.00 – Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da će NATO nastaviti da snabdeva Ukrajinu oružjem koliko god to bude bilo potrebno.

9.00 – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da će alijansa što je pre moguće ratifikovati proces pridruživanja Švedske i Finske.

8.17 – Zaključci sa samita G7…

7.52 – Regionalni guverner u Mikolaivu saopštio je da su u ruskom napadu na rezidencijalnu zgradu ubijene dve, a ranjene tri osobe

7.30 – Kratak rezime…

  • Zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski rekao je da je učestvovanje Volodimira Zelenskog putem video veze “uzdrmalo autoritet ove institucije”.
  • Volodimir Zelenski pozvao je članove Saveta bezbednosti UN da posete Kremenčuk i uvere se sami u posledice napada na tržni centar, dodavši da je neophodno preduzeti nove mere kako bi se sprečili slični napadi od strane Rusije.
  • Prema rečima regionalnog guvernera, Rusija je ponovo granatirala Harkov, a u napadima je ubijeno pet osoba.
  • Ukrajinske snage pružiće otpor ruskim trupama u Lisičansku u pokušaju da odbrane grad i odugovlače do novih pošiljki Zapadnog oružja.