Rat u Ukrajini: Rusija proglasila pobedu u Lugansku, za obnovu Ukrajine potrebno 750 milijardi dolara, traži se put za izvoz ukrajinskog žita

0
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Sto trideset drugi dan rata u Ukrajini. Rusija je proglasila pobedu u Lugansku, dok su ukrajinske snage podigle svoju zastavu na Zmijskom ostrvu. Ukrajina je objavila plan za obnovu zemlje nakon rata, za koju će biti potrebno 750 milijardi dolara. Najveći deo te sume bi prema mišljenju ukrajinskih zvaničnika trebalo da dođe od zaplenjene imovine ruskih oligarha.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Volodimir Zelenski rekao je da će ukrajinske snage likvidirati ruske vojnike ukoliko budu aktivni u zoni oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov rekao je da se čula eksplozija u severoistočnom delu grada.

Dva glavna mosta na Dnjepru u okupiranom Hersonu su van upotrebe što će ruskim snagama značajno otežati nabavku zaliha.

Gradonačelnik Kramatorska saopštio je da su tri osobe ubijene u ruskim raketnim napadima na ovaj grad.

SAD su saopštile da su zabrinute zbog izveštaja o optužbama protiv britanskih, švedskih i hrvatskih državljana od strane “nelegitimnih vlasti” u istočnoj Ukrajini.

18.42 – Gradonačelnik Slovjanska izjavio je danas da je grad pod kontinuiranim bombardovanjem samo dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio pobedu u zauzimanju pokrajine na istoku Ukrajine koja je od suštinskog značaja za njegove ratne ciljeve.

Gradonačelnik Vadim Ljah rekao je da je grad koji je imao oko 107.000 stanovnika pre nego što su Rusi napali Ukrajinu pod “masovnim granatiranjem”.

On je pre nekoliko sati pozvao stanovnike da se evakuišu, savetovao im je da se sklone u skloništa.

Slovjansk je bio izložen raketnoj i artiljerijskoj vatri tokom ruskog rata u Ukrajini, ali se bombardovanje pojačalo poslednjih dana nakon što je Moskva zauzela poslednji veliki grad u susednoj provinciji Lugansk, rekao je Ljah.

“Važno je evakuisati što više ljudi”, upozorio je on jutros i dodao da je granatiranjem juče oštećeno 40 kuća.

Ukrajinska vojska je u nedelju povukla svoje trupe iz grada Lisičanska a ruski ministar odbrane i Putin rekli su da je zauzimanjem grada Moskva dobila kontrolu nad celim Luganskom, jednom od dve provincije koje čine Donbas.

Kancelarija ukrajinskog predsednika saopštila je da ukrajinska vojska još uvek brani mali deo Luganska i pokušava da kupi vreme za uspostavljanje utvrđenih položaja u obližnjim oblastima.

18.12 – Premijer Grčke Kirijakos Micotakis izjavio je danas da je napad Rusije na Ukrajinu “prekretnica” za Evropu i da treba izbeći bilo kakav ishod koji bi ohrabrio druge evropske države da izvrše agresiju.

“Bitka za Ukrajinu nije samo jedan u nizu događaja na međunarodnoj sceni. Mi danas Ukrajini dugujemo da sprečimo bilo kakav svršeni čin koji bi sutra mogao da inicira neki novi podstrekač”, rekao je Micotakis obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta.

On je rekao da misli na “konstanto agresivno ponašanje Turske”.

Tenzije u odnosima Grčke i Turske, koje su obe članice NATO, u protekle dve godine rastu. Dve zemlje već decenijama vode spor oko niza pitanja, uključujući pravo na eksploataciju energenata u istočnoj oblasti Sredozemnog mora i teritorije u Egejskom moru.

U središtu nedavnih sporova Grčke i Turske bila su ostrva blizu turske obale. Ankara je optužila Atinu da vojnim prisustvom na tim ostrvima krši sporazume. Grčka je odgovorila da poštuje međunarodno pravo i da samo brani svoja ostrva od neprijateljskog stava Turske.

“Jedna stvar je izvesna, ne trebaju nam novi revizionizam i obnova imperijalnih fantazija. I još jedna stvar je izvesna, Grčka neće tolerisati nikakvo dovođenje u pitanju njenog nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.”, rekao je Micotakis.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Grčku prošlog petka za narušavanje turskog vazdušnog prostora.

“Mi ne želimo da ratujemo sa Grčkom, da idemo u rat. Ali Grčka ne održava svoja obećanja”, rekao je Erdogan, optuživši Grčku da je 147 puta upala u vazdušni prostor Turske. (Beta)

15.20 – Učesnici međunarodne Konferencije o obnovi Ukrajine danas su u švajcarskom Luganu potpisali deklaraciju koja sadrži niz principa za proces rekonstrukcije i oporavka te zemlje na koju je Rusija izvršila invaziju, a akcenat je na oštroj borbi protiv korupcije i na jačanju vladavine prava.

U Deklaraciji iz Lugana, koju su na kraju dvodnevnog skupa potpisali predstavnici gotovo 40 zemalja i oko 15 međunarodnih organizacija, navodi se da “proces oporavka mora doprineti ubrzanju, produbljivanju, proširenju i realizaciji reformskih napora Ukrajine u skladu sa njenim evropskim putem”, prenosi Frans pres.

Potpisnici, među kojima su države saveznice Ukrajine, ali i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Evropska investiciona banka (EIB), naveli su da će snažno podržavati Ukrajinu na njenom putu ka EU.

9.44 – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov postiće Hanoj, u okviru dvodnevne posete Vijetnamu, pre puta na samit G20 u Indoneziji.

Vijetnam je u aprilu glasao protiv rezolucije UN za izbacivanje Rusije iz Saveta za ljudska prava.

9.11 – Određeni vojni eksperti, poput Nila Melvina iz trusta mozgova u Londonu, misle da bi teško izvojevana pobeda ruskih snaga u Lugansku mogla da im donese mali strateški napredak.

“Ovo jeste taktička pobeda za Rusiju, ali ih je mnogo koštala. Bilo im je potrebno 60 dana da zauzmu Lugansk”, rekao je Melvin.

8.30 – Kratak rezime…

  • Turski graničnici su zaustavili ruski teretni brod u Crnom moru za koji se sumnja da prenosi ukradeno ukrajinsko žito.
  • Ukrajina pregovara sa Turskom i UN o pronalasku mogućnosti za izvoz žitarica iz ove zemlje.
  • Ukrajinski zvaničnici ponovo su pozvali poglavara Rimokatoličke crkve papu Franju da poseti Ukrajinu.
  • Velika Britanija priprema zakon koji će sve društvene medije obavezati na to da se suprotstave širenju dezinformacija iz drugih zemalja kakva je Rusija.